غذاهای سنتی گیلان | بهشت غذاهای ایران
گیلان، سبزترین خطه ایران است. به جرئت میتوان گفت چیزی که این شهر سبز را محبوب کرده غذاهای سنتی گیلان است. استان گیلان مملو از خوشمزه جاتی است که هر کدام بازی طعمها و رنگها را برای شما میآفرینند. در این ناحیه خوشمزهترین و متفاوتترین غذاهایی ایرانی پذیرای گردشگران و توریستها هستند. عطر غذاهای گیلانی به دلیل صیفی جات تازه و برنج ناب ایرانی طعمی منحصربهفرد دارد. غذاها در استان گیلان جایگاه ویژهای دارند و رستورانها و غذاخوریهای گیلان خود به تنهایی یکی از مفرحترین و لذت بخشترین جاهای دیدنی گیلان به شمار میروند. با چارتر 118 همراه باشید تا بهترین غذاهای این استان را شناسایی کنید.
معروفترین غذاهای سنتی گیلان چیست؟
شاید برای شما جالب باشد اگر بدانید؛ استان باصفا و صمیمی گیلان بیش از 220 نوع غذای محلی دارد. در گیلان میتوانید عطر ترکیبات جدید را از بهترین و ارگانیکترین غذاها را تست کنید. یکی از ویژگیهای این استان استفاده از تازهترین مواد اولیه چون ماهی، مرغ، سبزی، سیر، ربهای انار و آلوچه، بادمجان و... است. گیلان غذاهای متنوعی دارد که شامل آش، برنج، خورش، کوکو، دسر و... میشود. ما در ادامه این مطلب خوشمزهترین غذاهای گیلان را به شما معرفی میکنیم.
پرطرفدارترین غذاهای سنتی گیلان عبارتند از:
- باقلا قاتوق
- ترش تره
- میرزا قاسمی
- مرغ ترش
- خورش اناربیچ
- کباب ترش
- خورش چغرتمه
- ماهی سفید شکم پر
- خورش ترش واش
- خورش شامی
باقلا قاتوق گیلان
باقلا قاتوق در واقع گل سرسبد غذاهای گیلانی است. این غذا جزء غذاهای اصیل و سنتی استان گیلان است. خورش باقلا قاتوق را به گل در چمن نیز میشناسند. این غذا طعمی خاص دارد و ترکیبات استفاده شده در این خورش بسیار بهم میآیند و یک خورش فوق العاده را به وجود آوردند. باقلا قاتوق از لوبیایی خاص که در استان گیلان کشت میشود به نام لوبیا رشتی تهیه میشود. البته در دستورهای دیگر این غذا از باقلای سبز نیز استفاده میگردد. دیگر مواد مورد نیاز برای تهیه باقلا قاتوق شامل سیر تازه، کره، شوید خشک، زردچوبه و تخم مرغ میشود. این خورش بی نظیر در کنار کته، ماهی سرخ شده و مرغ نیز سرو میشود. میتوان این خورش را به صورت کلی با مرغ یا آب مرغ نیز جهت طعم دار شدن درست کرد.
غذاهای سنتی اردبیل را نیز از دست ندهید.
ترش تره گیلان
ترش تره یا ترشی تره یک خورش دیگر محلی و جذاب است که در استان گیلان طبخ میشود. این خورش به سبب آن که بدون مرغ و گوشت تهیه میشود یک غذای مناسب و عالی برای افراد گیاهخوار میباشد. همانطور که از نام این خورش برمیآید، ترشی تره غذایی ترش مزه است. مواد مورد نیاز برای تهیه این غذا عبارتند از: شوید، گیشنیز، نعناع، اسفناج، سبزی محلی، برنج نیم دانه، آرد برنح، آبغوره یا نارنج و تخم مرغ. ترش تره گیلان به روشهای مختلف دیگری نیز طبخ میشود و در برخی از این روشها لوبیا، عدس، رب و سبزیجات مختلف و خوش عطر نیز استفاده میشود. سیر تازه در این غذا نقش مهمی دارد. ترشی تره با کته و نان به ذائقه افراد میل میشود.
با جاهای دیدنی ماسوله نیز آشنا شوید.
میرزاقاسمی گیلان
میرزاقاسمی یکی از مهمترین غذاهای سنتی گیلان است. این غذای خوشمزه و دوست داشتنی در سفرههای ایرانی نقش مهمی دارد. اما اگر به دنبال میرزا قاسمی اصل گیلانی هستید در یکی از بهترین رستورانهای گیلان این غذا را امتحان کنید. جالب است بدانید؛ ابداع کننده این غذا یک فرد سیاسی به نام محمد قاسم خان والی است که در زمان حکومت ناصرالدین شاه قاجار سفیر ایران در کشور روسیه و همچنین حاکم گیلان بوده است. ترکیبات میرزا قاسمی اصل دارای موادی چون بادمجان کبابی، گوجه فرنگی، سیرتازه و فراوان و تخم مرغ میشود. میرزا قاسمی بانان و بدون نان یعنی با برنج صرف میشود.
مرغ ترش گیلان
مرغ ترش گیلان از غذاهای محلی پای ثابت در میهمانیها و سفرههای گیلانیها و حتی مازندرانی است. در خطه شمال کشور مرغ ترش به روشهای مختلفی آماده میشود که همگی خوشمزه و پرطرفدار هستند. تفاوت مرغ ترش گیلان و مازندران در این است که در مرغ ترش گیلان لپه و در مرغ ترش مازندران گردو ریخته میشود. پیاز، لپه، سیر، سبزیجات معطر گیلانی، مرغ یا جوجه، آب نارنج یا آبغوره و گاها تخم مرغ است. اضافه کردن تخم مرغ برای غلظت خورش و استفاده از رب انار در این غذا به صورت اختیاری است. مرغ ترش گیلانی در کنار کته ایرانی خوشبو با مخلفات گیلانی چون ترشی و سیر و سبزی شما را مدهوش خواهد کرد.
خورش اناربیچ گیلان
اناربیچ از قدیمیترین غذاهای سنتی گیلان است. این غذا به نامهایی چون سبزی فسنجان یا سنگه خورش نیز مشهور است. اناربیچ به دلیل دانههای اناری که در آن ریخته میشود به جزء مرغ ترش و کباب ترش یکی از غذاهایی است که در شب یلدا طبخ میشود. پایهی اصلی خورش اناربیچ کاملا شبیه به فسنجان به علاوه سبزی و انار است. تره، نعناع، گشنیز، چوچاق، پیاز، گردو، رب انار، آب انار، دانه انار، گوشت قلقلی یا مرغ، آبغوره یا رب آلوچه و کمی رب مواد مورد نیاز برای تهیه خورش اناربیچ هستند. برای طعم و جاافتادگی بیشتر خورش در گذشته و امروزه خورش را در ظرفی سفالی به نام گمج پخت میکردند. این خورش از بهترین انتخاب برای افراد گوشت خور در گیلان است.
کباب ترش گیلان
در غذاهای گیلانی سبزی، سیر و مواد ترش کننده چون آبغوره، رب انار، رب آلوچه و... جزئی جداناپذیر در خورش و کباب و... هستند. در کباب ترش گیلان نیاز به گوشت راسته گوساله که یک تا دو روز در موادی چون سیر تازه، سبزیهای معطر، آب پیاز، گردوی آسیاب شده، رب انار و ادویه طعم دار کنید. پس از آن گوشت و دنبهها را به صورت مکعبی تکه کرده و به صورت یکی درمیان به سیخ بکشید.اضافه کردن رب انار و دیگر ترشیجات به کباب پس از طبخ به میزان سلیقه است. کباب ترش با سبزی پلو، باقالی پلو و برنج کته ساده برای پذیرایی از میهمان عالی است.
خورش چغرتمه گیلان
خورش چغرتمه یک خورش متفاوت است که قطعا تاکنون آن را امتحان نکردید. خورش چغرتمه جزء خورشهای اصلی گیلان است که در منوی رستورانهای گیلان میدرخشد. چغرتمه یک نوع خورش مرغ است که مواد عجیب و غریبی به آن اضافه نمیشود و افراد سخت پسند نیز باخیال راحت این غذا را سفارش دهند. ترکیبات خورش چغرتمه شامل مرغ، طعم دهندهها، ادویه، آب نارنج و تخم مرغ است. این خورش را در هیچ رستوران و شهر دیگری نخواهید یافت. برای آماده کردن این غذا، مرغ را سرخ کرده و به آن تخم مرغ، ادویه و زعفران افزوده میشود. این غذا در کنار برنج کته و مخلفات شمالی شما را به بهشت خواهد برد.
ماهی سفید شکم پر گیلانی
انواع غذاها با ماهی از محبوبترین غذاهای سنتی گیلان هستند. ماهی سفید در گیلان جزء خوشمزهترین غذاهای شمالی هستند. خیانت در حق خود و شکمتان است اگر به شمال و گیلان سفر کنید و یک وعده ماهی سفید شکم پر نوش جان نکنید. ماهی تازه و گوشتی سفید که بوی تندی ندارد با ادویه مرینت میشود. سپس شکم ماهی را بریده و درون آن را با رب انار، گردو، سبزی و... پر میکنند و مجدد میدوزند. این غذای ایرانی و محلی در مراسمات و دورهمیهای شمالی چون شام عید نوروز و همچنین چهارشنبه سوری محیا میشود. ماهی سفید شکم پر در کنار برنج ایرانی بسیار فوق العاده است.
خورش ترش واش گیلان
خورش ترش واش شمال کشور به عنوان یکی از مهرهای تایید کننده غذاهای شمالی محسوب میشود. این غذا در استان گیلان و مازندان با کمی تغییرات پخته میشود. خورش ترش واش مملو از مواد مغزی است. چرا که برای تهیه آن از موادی چون لوبیا، سینه مرغ، سبزی، سیر، گوجه فرنگی و آبغوره استفاده میشود. این خورش در کنار بادمجان سرخ کرده و نیز سرو میشود. بنا به استان و همچنین سلیقه طبخ غذا با گوشت مرغ یا گوشت متغییر است. خورش ترش واش با توجه مواد اولیهای که دارد منبع خوب و مغزی از انواع مواد معدنی چون آهن، ویتامین سی و آهن است. ضدعفونی کردن بدن و تصفیه دستگاه گوارش یکی دیگر از مزایای خوردن خورش خوشمزه ترش واش است.
خورش شامی گیلان
شامی یک غذای پرطرفدار در ایران است. شامی گیلانی که به ترشه آب یا ترشه شامی معروف است از غذاهای اصیل و محلی این استان است. این خورش جزء غذاهای فوری و خوشمزهای است که گیلانیها با آن از میهمان خود پذیرایی میکنند. خورش شامی در رستورانهای گیلان به خصوص رستورانهای سنتی گیلانی سرو میشود. خورش شامی وعده مناسبی برای شام و یا ناهار در روزهای گرم تابستانی است. گوشت چرخ کرده، سیر، آرد برنج، گلپر، ادویه، جعفری ساطوری و رب گوجه و پیاز مواد این غذا را تشکیل میدهند. خورش شامی را با نان تنوری و و کته کباب میتوان بر سر سفره آورد و نوش جان کرد.
با وقت گذاشتن کمتر از 10 دقیقه و مطالعه بلاگ غذاهای سنتی گیلان با غذاهای برتر و خوشمزه این سرزمین سبز آشنا خواهید شد. شما میتوانید پس از بازدید از جاهای دیدنی رشت که معروفترین آن قلعه رودخان رشت است به سراغ یکی از غذاهای محلی استان گیلان بروید و با انتخاب غذای مورد نظر خود یک روز خاطره انگیز و تمام عیار را در سفر خود بسازید.
برای خرید فوری بلیط هواپیما به هر نقطه در داخل و خارج کشور میتوانید روی مجموعه چارتر 118 حساب باز کنید. بلیط هواپیما چارتر در آژانس ما شهرت بالایی دارد. شما نیز با اعتماد به آژانس چارتر 118 میتوانید سفری خوش را تجربه کنید.