معرفی کامل خانه موزه مقدم تهران

خانه موزه مقدم تهران از محبوب‌ترین بناهای تاریخی بیادمانده از دوران قاجاریه است. این خانه جزء جاذبه‌هایی پر امتیاز از دیدگاه گردشگران و توریست‌هاست. در موزه مقدم تهران ویژگی‌های جذابی چون معماری زیبا و اشیاء باارزش تاریخی بسیار هستند که سبب جذب بازدید کنندگان شده است. این خانه قاجاری تاریخچه، سرگذشت، موزه، معماری و... خاصی دارد که هر یک شنیدنی و دیدنی است. اگر قصد دارید به تهران سفر کنید و بازدید بناهای تاریخی لذت می‌برید؛ بهتر است برای شناخت بیشتر خانه و موزه مقدم همراه ما چارتر 118 باشید. 

خانه موزه مقدم تهران

معرفی کوتاهی از موزه مقدم تهران

موزه مقدم یکی از مهم‌ترین جاهای دیدنی تهران است. این خانه به سبک و سیاق خانه‌های قاجاری ساخته شده است. بنابراین همانطور که از این خانه انتظار می‎رود در خانه موزه تهران شاهد معماری ایرانی اصیل قاجاری هستیم. موزه مقدم کاملا براساس اصول معماری ایرانی ساخته شده است. اصول فضاسازی، شیشه رنگی، حوض ایرانی زیبا، طاق‌ها، گچبری‌ها و... همگی سبب شده است که به این خانه لقب زیباترین و ارزشمندترین خانه تاریخی ایران را بدهند.
در این خانه‌ی جذاب که امروزه به یک موزه مهم در تهران نیز تبدیل شده است؛ خانواده محمد تقی خان احتساب الملک زندگی می‌کرده است. ایشان از صاحب منصبان بنام دربار در دوره قاجاریه بوده است که برای خود برو و بیایی داشته است. البته بعدها این خانه سنتی به دکتر محسن مقدم و همسر ایشان واگذار می‌شود. دکتر مقدم باستان شناس دانشگاه تهران بوده و همسر او زنی از فرانسوی به نام سلما بوده است. نام خانه مقدم نیز از فامیلی دکتر وام گرفته است.

با کاخ نیاوران تهران نیز آشنا شوید.

بررسی تاریخچه خانه موزه مقدم زیبا

موزه مقدم تهران
همانطور که قبل‌تر نیز اشاره شد؛ خانه موزه مقدم در دوران قاجار ساخته شده و در زمان خود یک خانه مجلل و درباری بوده است. این عمارت بزرگ و زیبا گه در سال 1345  ساخته شد؛ محل اسکان محمد تقی خان احتساب الملک بوده است. محمد تقی خان رئیس شهرداری تهران در زمان قاجاریه و همچنین وزیر مختار ایران در سوئیس بوده است. پس از محمد تقی خان که از صاحب منصبان و بزرگان قاجاریه بوده است؛ این خانه به پسر وی تعلق می‌گیرد.
پسر ایشان نیز همان دکتر مقدم، باستان شناس است که از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شده است. همسر وی نیز خانم سلما کویومجیان زاده بلغارستان و فرانسه و رئیس کتابخانه‌ی موزه ملی ایران بوده است. سلما، همسر دکتر نیز به حفظ میراث فرهنگی ایران و فعالیت‌های علمی و فرهنگی نظیر جمع آوری اشیاء تاریخی علاقه بسیار داشته است. این زوج فرهنگی و کاووشگر با جمع آوری و نگهداری اشیاء قدیمی در خانه تاریخی پدری موزه مقدم را بنا می‌کنند. آقای دکتر محسن مقدم از سال 1351 خانه موزه مقدم تهران را به دانشگاه تهران سپرد.

بررسی زیبا‌های معماری خانه موزه مقدم

خانه موزه مقدم یک خانه بزرگ و مجلل در زمان خود بوده است. صاحب این خانه تمام تلاش خود را کرده است تا یک عمارت بی عیب و نقص ایرانی را بسازد. مساحت این خانه 2117 متر مربع است. خانه مقدم یک عمارت سفید رنگ است که معماری ایرانی در جای جای آن به چشم می‌خورد. گچ بری‌ها، کاشی‌کاری‌ها، شیشه رنگی‌ها، درها چوبی، حیاط زیبا و سرسبز، باغچه بندی‌ها، ایوان و طاق‌های این خانه همگی به زیبایی خانه کمک کرده است.
در دل این خانه باغ دیدنی یک عمارت یا برج نیز به چشم می‌خورد. این برج برعکس دیگر بخش‌های خانه به سبک اروپایی و غربی ساخته شده است. این برج اروپایی حدود 60 سال پیش برای خوشحال کردن همشر اروپایی دکتر مقدم ساخته شده است. در خانه موزه مقدم علاوه بر قسمت‌های اصلی گفته شده؛ کتابخانه، کافه رستوران و یک گلخانه بزرگ و مجهز وجود دارد.

معرفی بخش‌های اصلی خانه موزه مقدم

 خانه 2000 متر مقدم؛ متشکل از سه قسمت اصلی است. در هر یک از این قسمت‌ها نیز اتاق‌های دیگری نیز وجود دارد که در قسمت‌های دیگر به معرفی آن خواهیم پرداخت. جالب است بدانید که هر بخش از این خانه‌ی تاریخی با رعایت اصول ساخته شد و کاربری مخصوص به خود را دارد.

بخش‌‌های اصلی خانه موزه مقدم تهران عبارتند از:

  • بخش بیرونی
  • بخش درونی
  • بخش سرایداری

بخش‌های مختلف ساختمان و حیاط بیرونی خانه

بخش موزه مقدم تهران

در حیاط بیرونی ساختمان تابستانی قرار دارد. این ساختمان در ضلع شمالی خانه موزه مقدم تهران واقع شده است که خود به سه بخش دیگر چون اتاق تابستانی، اتاق پیشخوان و حوضخانه قرار گرفتند. علاوه بر این کارگاه، برج اروپایی، گلخانه، ایوان قاجار، دیوار تجدد، اتاق صدف و حوض ژاپنی همگی مربوط به حیاط بیرونی خانه موزه مقدم است.

اتاق پذیرایی تابستانه

اتاق پذیرایی تابستانه که به سالن گاهنگاری نیز شناخته می‌شود؛ مهم‌ترین قسمت ساختمان بیرونی است. در این ساختمان تمامی فعالیت‌های علمی، کاری، ملاقات‌ها و پذیرایی‌ها انجام می‌شده است. پس از تبدیل این خانه تاریخی به موزه این اتاق در حال حاضر موزه اشیاء تاریخی چون سفالی، فلزی، شیشه‌ای و سنگی است. در این سالن می‌توانید شاهد فرهنگ تاریخی ایران در دوران مختلف باشید.

اتاق پیشخوان

اتاق پیشخوان تا قبل از فوت دکتر مقدم پس از اتاق پذیرایی اتاق جانبی پذیرایی از میهمانان بوده است. اما پس از فوت وی این اتاق به دو قسمت تبدیل شد. یک قسمت از آن مربوط به معرفی دکتر محسن مقدم اختصاص داده شد که تمامی وسیله‌های دکتر نیز در این قسمت است. بخش دیگر نیز صنایع دستی ایرانی و وسایل آشپزخانه ملل را به حفظ می‌کند.

حوضخانه

حوضخانه همان بخش زیرین یا زیرزمین ساختمان بیرونی است. این قسمت در سال 1313 تا 1324 ساخته شده و همچون یک موزه نفیس است. در این قسمت تزئینات و کاشی‌های قدیمی نشان دهنده سیر پیشرفت و تحول کاشی و سفال در ایران است.

کارگاه

کارگاه یا کتابخانه در سال 1237 به دست دکتر مقدم احداث شد. این مکان به عنوان آتلیه برای خود دکتر ساخته شده است. اما امروزه کتاب‌های او در این مکان جمع آوری شده است.

ساختمان اربابی

ساختمان اربابی یا برج خانه موزه مقدم تهران همان بخشی است که برای همسر دکتر ساخته شده است. این برج به سبک خانه‌ها و یا قلعه‌های قرون وسطایی ساخته شده است. هدف از ساخت این برج نشان دادن هنرهای مردمی ایرانی بوده است. اتاق کدخدا، اتاق صدف، حمام و... با تزئینات زیبای ایرانی از قسمت‌های اصلی این برج هستند.

ایوان قاجار

در ضلع شمالی برج یا ساختمان اربابی یک ایوان جذاب با ستون‌ها و طاق‌ها ساخته شده است. این ایوان به سبک قاجاری زینت شده و کاشی کاری تحسین برانگیزی دارد. در وسط ایوان حوضچه مرمری از دوران فتحعلی شاه گذاشته شده که به این ایوان جلوه خاصی داده است.

دیوار تجدد

دیوار تجدد حیاط اندورنی و بیرونی را از هم جدا کرده است. این دیوار از چند ستون مارپیچی و طاق‌ها و ستون‌های تزئین شده با کاشی و حجاری شده زیباسازی شده است. ستون‌های این دیوار بخشی از ستون‌های تخریب شده کاخ ناصرالدین شاه هستند که توسط استاد سیحون به معماری این دیوار اضافه شدند.

اتاق صدف

اتاق صدف همانطور که از نامش مشخص است با انواع صدف‌های دریایی و سنگ‌های دریا آرساته شده و یک اتاق جذاب را به وجود آورده است.

گلخانه

گلخانه نیز یک فضای بسیار رویایی و ایرانی است. این گلخانه با کاشی‌های لعابی و سنگ‌های حجاری شده برای گل و گیاه تزئن شده است. گلخانه در ضلع شمالی خانه قرار داد.

حوض ژاپنی

حوض ژاپنی یک حوض جذاب به سبک ژاپنی است که در وسط حیاط بیرونی خودنمایی می‌کند.

بخش‌های مختلف ساختمان و حیاط اندورنی خانه

خانه موزه مقدم
ساختمان اندرونی خانه موزه مقدم تهران همان بخشی است که محل اسکان خانواده مقدم بوده است. این بخش در ضلع شمالی حیاط اندرونی باغ قرار دارد که خود نیز از قسمت‌های دیگر مثل اتاق قاجار، نشیمن، نمایشگاه، زیر زمین و ایوان می‌شود.


اتاق قاجار

اتاق قاجار یا اتاق زمستانی مهم‌ترین بخش از ساختمان حیاط اندرونی است. تمامی متریال استفاده شده در این سالن براساس دوران قاجار و زندیه ساخته شده است. شومینه‌ی قدیمی نیز سبب نامگذاری این ساختمان بنام سالن زمستانه است. در این اتاق برخی اشیاء دکتر مقدم چون اسناد، مهرها و مدارک نگهداری می‌شود.


اتاق نشیمن

نشیمن همان اتاقی است که دکتر محسن مقدم و خانواده در آن زندگی می‌کردند. امروزه این اتاق محل به نمایش گذاشتن مجموعه نفیس نقاشی‌های استاد، قلمدان و... است.


نمایشگاه سفالینه‌های آبی سفید

براساس نامگذاری این اتاق مشخص است که تمامی سفالینه‌های آبی سفید ایرانی از دوران قاجار و صفویه در این اتاق به چشم می‌خورد.


نمایشگاه سفال‌های پیش از تاریخ

این نمایشگاه سفال‌های بسیار قدیمی ایرانی از عصر آهن را که در منطقه دیلمان  خوروین پیدا شده را تحت پوشش قرار می‌دهد. در نمایشگاه سفال تاریخی 94 قطعه باارزش نگهداری می‌شود.


نمایشگاه موقت

نمایشگاه موقت نیز هر ساله محل برگزاری نمایشگاه‌های مختلف با موضوعات فرهنگی و هنری متعدد است.


زیرزمین

زیرزمین بخش اندرونی خانه موزه مقدم به عنوان انباری و حمام مورد استفاده قرار می‌گرفته است. زیرزمین پس از بازسازی کلی به موزه‌ی تاریخی تبدیل شد.

حیاط سرایداری خانه موزه مقدم 

بخش سرایداری ذر ضلع جنوب شرقی باغ قرار داشته است. این بخش متعلق به مستخدمین و افرادی که در خانه مقدم کار می‌کردند؛ اختصاص دارد. حیاط سرایداری در ابتدا علاوه بر اتاق‌های سرایداری و مستخدمین، مطبخ خانه نیز بوده است. 
پس از مرگ دکتر و اهدای این خانه‌ی تاریخی مقدم به دانشگاه تهران، بخش سرایداری مورد بازسازی واقع می‌شود. امروزه این قسمت در دست بخش اداری و حراست خانه موزه مقدم می‌باشد.

خانه موزه مقدم تهران کجاست؟

خانه موزه مقدم تهران کجاست
خانه موزه مقدم در محلات قدیمی تهران و بافت قدیمی پایتخت قرار دارد. این موزه در خیابان امام خمینی، پس از خیابان شیخ هادی درست جنب بانک ملت واقع شده است. برای اطلاع بیشتر خوب است بدانید؛ پلاک خانه موزه مقدم 251 می‌باشد.
برای دسترسی به خانه موزه مقدم می‌توانید از خطوط مترو، بی آر تی، اتوبوس، تاکسی و خودور شخصی استفاده کنید. خط صادقیه و فرهنگسرا از ایستگاه‌های حسن آباد و دانشگاه امام علی(ع) شما را به نزدیکی موزه مقدم می‌رساند. این موزه همه روزه به جزء ایام تعطیل رسمی و دوشنبه‌ها فعالیت می‌کند. ورودی این جاذبه برای گردشگران داخلی تنها 30 هزارتومان و برای توریست‌های خارجی 200 تومان در نظر گرفته شده است.

خانه موزه مقدم تهران تنها یکی از جاهای تاریخی و دیدنی پایتخت است. اگر به دنبال جاذبه‌های این سبکی هستید می‌توانید از موزه ایران و باستان تهران و یا کاخ گلستان تهران دیدن کنید. البته در سفر به پایتخت نباید از جاذبه‌های مدرنی چون برج میلاد تهران غافل شد.
اگر به دنبال خرید بیلط ارزان هواپیما هستید می‌توایند برای رزرو بلیط لحظه آخری هواپیما از صفحه سایت رزواسیون چارتر 118 دیدن فرمایید. با مقایسه قیمت‌های پرواز ما می‌توانید بهترین و ارزان‌ترین بلیط را تهیه کنید.


خرید بلیط هواپیما

بدلیل گذشت 15 دقیقه از زمان آخرین بروز رسانی باید جستجوی خود را تکرار نمایید.


جستجوی جدید
×
English العربی

راهنمای نصب اپلیکیشن iOS

1. در مرورگر سافاری در نوار پایین همین صفحه این دکمه را فشار دهید :

2.در منو باز شده ردیف پایین را به سمت چپ بکشید (در iOS13 به سمت بالا بکشید) و این دکمه را فشار دهید :

3. در بالای صفحه این دکمه را فشار دهید :

4. پس از بستن مرورگر، آیکون اپلیکیشن به گوشی شما اضافه شده و آماده استفاده میباشد.

1.في أسفل متصفح Safari ، انقر فوق :

2.في القائمة المنبثقة ، اسحب الصف السفلي إلى اليسار (iOS13 اسحب إلى أعلى) واضغط على هذا الزر:

3. في الجزء العلوي من الشاشة ، اضغط على هذا الزر:

4. بعد إغلاق المتصفح ، أيقونة التطبيق على الهاتف لقد أضفت وجاهزة للاستخدام.

1. In the toolbar on the bottom of the Safari browser, click on :

2. Select the :

3. In the next step, in the top right corner, click on :

4. A shortcut of the app will appear on your home screen, and the app is ready to use.