10 تا از غذاهای سنتی همدان را بشناسید!
هر گوشه از ایران دارای غذاهای خوشمزه است. غذاهای سنتی همدان نیز از خوشمزهترین غذاهای ایرانی و محلی کشور هستند. گوشه گوشه ایران دارای غذاهای بسیار متنوع است که سبب شهرت ایران در جهان شده است. جالب است بدانید که غذاهای سنتی هر شهر یکی از جاذبههای فرهنگی آن شهر به شمار میروند. بسیاری از محقیق برای شناخت یک منطقه دست به بررسی پیشینهی غذاهای محلی هر شهر میزنند. شهر همدان با جاذبههای تاریخی و باارزشی که در قلب خود حفظ کرده است یکی از شهرهای توریستی و گردشگری ایران است. در واقع علاوه بر گردشگران داخلی هر ساله توریستهای زیادی به همدان سفر میکنند و با تاریخ و آداب رسوم این شهر آشنا میشوند. برای آشنایی با غذاهای محلی این شهر قدیمی ایران با چارتر 118 همراه باشید.
بهترین غذاهای سنتی همدان
در بین غذاهای هر بخش از ایران نوعی غذا بیشتر به چشم میخورد. علاوه بر این آب و هوا و موقعیت جغرافیایی هر گوشه از ایران تاثیر مستقیمی بر روی مواد غذایی در دسترس و مورد نیاز بومیان هر آن سرزمین دارد. به عنوان مثال در جنوب کشور اکثر غذاها تند و تیز و دریایی است. در مناطق سردسیری و کوهستانی متداولترین غذا آشها و آبگوشتها هستند. علاوه بر این کوفته، دیزی و حبوبات در منوی غذایی همدان به وفور یافت میشود. با معرفی غذاهای سنتی این شهر شما به امتحان کردن غذاهای همدان ترغیب خواهیم کرد.
مشهورترین غذاهای سنتی همدان عبارتند از:
- آبگوشت قرمه
- کباب سرداشی
- آش بادمجان
- آبگوشت یخنی
- آش خشکبار
- کوفته همدانی
- آبگوشت کلم قمری
- آش جو و هویج
- آش برنج
- آش کاچی
آبگوشت قرمه همدان
آبگوشت قرمه یک غذای همدانی اصل است. این غذا به آبگوشت بزباش نیز شناخته میشود و در واقع همان قورمه سبزی مشهور و خوشمزه ایرانی است که با کمی تغییر در شهر همدان طبخ میشود. مواد تشکیل دهنده این آبگوشت شامل سبزی، گوشت گوسفندی، لوبیا قرمز، پیازداغ، لیمو، ماست، سیب زمینی، تخم مرغ و ادویه میشود. آبگوشت قرمه به عبارت دیگر قرمه سبزی است که به اضافه کردن موادی که گفته شد به آبگوشت تبدیل شده است. خوب است بدانید که در این مدل آبگوشت همدانی میتوان به جای لوبیا قرمز از لوبیا سفید و یا حتی لپه استفاده کرد و در آخر به آبگوشت زعفران و رب اضافه کنید تا طعم این غذا بهتر و لذیذتر شود. سرو این غذا در اکثر غذاخوریهای همدان رواج دارد.
کباب سرداشی همدان
یکی از غذاهای اصیل محلی همدان، کباب سرداشی است. این غذا یک غذای بسیار قدیمی است که بسیار لذیذ و مشهور است. کباب سرداشی خوشمزه همدان بر روی سنگ پخته میشود و به همین دلیل است که به این کباب سرداشتی گفته میشود. داش در زبان ترکی به معنای سنگ است و سر داش به معنی روی سنگ میباشد. برای درک بهتر از این کباب میتوانیم بگوییم کباب سرداشی ترکیبی از کباب تابهای و کتلت است. گوشت چرخ کرده، پیاز، سیب زمینی، فلفل سبز، گوجه و ادویه مواد تشکیل دهنده کباب سرداشی هستند. اگر بخواهید طعم واقعی و اصیل این غذا را تست کنید؛ کباب باید حتما روی سنگ طبخ شود. این غذا با نان و برنج به صورت سلیقهای سرو میشود.
آش بادمجان همدان
آش بادمجان یکی از غذاهای سنتی همدان که در ملایر بسیار طرفدار دارد. این آش جزء آشهای محلی و معروف ایران است که در شهرستانهای همدان طبخ میشود. آش بادمجان یک آش فوق العاده خوشمزه و بسیار مقوی است که پر از مواد مغذی میباشد. به همین دلیل است که آش بادمجان در ماه رمضان پای ثابت سفرههای افطار همدانیهای عزیز است. اما درون آش بادمجان چیست؟ بادمجان، گوشت دنده گوسفند، لوبیا چیتی، لوبیا سفید، لوبیا قرمز، نخود، بلغور گندم، پیازو سبر و نعنا داغ، کشک، گردو و ادویه مواد لازم برای تهیه آش بادمجان هستند. اگر به شهر همدان سفر میکنید؛ آش بادمجان همدان را عنوان یک وعده شام بی نظیر جزء اولین سفارشات خود در رستوران قرار دهید.
آبگوشت یخنی همدان
همانطور که گفتم؛ آبگوشت در میان لیست غذایی همدانیهای عزیز نقش بسیار پررنگی دارد. آبگوشت یخنی نیز یک آبگوشت متفاوت است که اکثرا در روزهای جمعه در خانههای همدان سرو میشود. آبگوشت یک غذای بسیار ساده و کم دردسر اما زمان بر است که نکته کلیدی آن جا افتادن آبگوشت در چندین ساعت است. گوشت، لپه، رب گوجه، سیب زمینی، روغن، زردچوبه زیاد، دارچین، لیموعمانی و پیاز مواد اصلی آبگوشت یخنی همدان هستند. برای تهیه این آبگوشت باید تمامی مواد خرد گفته شده خرد شده و چند ساعت پخته شود تا طعمهای مواد با یکدیگر مخلوط شود. این آبگوشت و گوشت کوبیده چرب و لذیذ آن را میتوانید در بهترین رستورانهای همدان نوش جان کنید.
آش خشکبار همدان
و اما آش خشکبار همدان یک آش بسیار گرانقیمت و بسیار لاکچری است که تنها در برخی از مراسمات مهم برای یک عده مهمان خاص تهیه میشود. آش خشکبار ریشه در شهرستان ملایر دارد و یک آش بسیار پرانرژی و مقوی است. همانطور که از نام این اش مشخص است درون آش خشکبار از انواع خشکبار استفاده میشود. بخشی از مواد اصلی این آش شامل سبزی آش، عدس، نخود، لوبیا، گوشت، پیاز، برگه زردآلو، برگه هلو، آلبالو خشکه، آب قلم، شیره انگور، سرکه، پیاز و سیر و نعنا داغ، رشته آشی، زردچوبه و دیگر ادویهها و خلال بادام است. اضافه کردن چغندر و همچنین برنج برای لعاب بیشتر و بهتر به غذا به صورت دلخواه است. آش خشکبار در هر رستوران و هرجایی طبخ نمیشود و بیشتر در خانههای بومیان برای اکرام مهمان طبخ میگردد.
کوفته همدانی همدان
کوفته یکی از غذاهای اصلی سنتی ما ایرانیهاست که ریشهی آن به کوفته تبریزی از مهمترین غذاهای سنتی تبریز برمیگردد. در اکثر شهرهای بزرگ و کوچک ایران کوفته با کمی تغییر وجود دارد. کوفته مخصوص همدان نیز یکی از غذاهای سنتی همدان محسوب میشود. در این نوع کوفته از گوشت تازه گوسفندی چرخ کرده استفاده میشود که بسیار لذیذ و چرب است. برنج خیس شده، لپه، نخود، آلو و گردو از مواد اصلی کوفته هستند. اضافه کردن ادویه مخصوص همدانی و چگونگی در طبخ این غذا سبب تغییر کمی در مزه این غذای سنتی ایرانی میشود. کوفته با سبزی، پیاز، ترشی و نوشیدنی یک وعده غذایی عالی در شهر همدان است.
آبگوشت کلم قمری همدان
آبگوشت کلم قمری یکی از پیشنهادات ویژه ما برای تست یک غذای همدانی است. این آبگوشت به قلیه کلم نیز شهرت دارد. آبگوشت کلم قمری آنقدر محبوب و خوشمزه است که انتظار میرود به زودی به ثبت جهانی نیز برسد. برای تهیه این آبگوشت ابتدا عدس، لوبیا و نخود را خیس میکنند. سپس پیاز، زردچوبه و لوبیا را میپزند. کلم را کمی تفت داده و پس از آن به آب گوشت در حال پخت اضافه میکنند. وقتی گوشت حسابی پخته شد بعد سیب زمینی، پیاز و عدس به علاوه ادویه به غذا اضافه میشود و سپس باید آبگوشت جا بیفتد. در آخر نیز ماست، سیر و کشک روی آبگوشت کلم قمری میریزند و نوش جان میکنند.
آش جو و هویج همدان
خوب است وقتی به همدان سفر میکنید؛ آشهای این شهر را تست کنید. چرا که در شهر همدان آشهای سنتی با طعمهای جدید در همدان بسیار است. آش جو و هویج نیز یکی از آشها و غذاهای سنتی همدان است. این آش از هویج، گوشت چرخ کرده، بلغور، نخود، پیازداغ فراوان، کشک، ادویه و ریحان تازه تهیه میشود. آش جو یک آش جذاب و بسیار غلیظ و مقوی است که برای کودکان و سالمندان توصیه میشود. علاوه بر این در شبهای سرد پاییز و زمستان همدان خوردن یک کاسه داغ آش جو و هویج خالی از لطف نیست.
آش برنج همدان
آش برنج نیز آشی بسیار مقوی و مغذی است که برای درمان و یا جلوگیری از سرما خوردگی بهترین گزینه است. این آش با مواد سالم و مقوی که دارد برای رشد کودکان نیز یک انتخاب هوشمندانه است چرا که هضم بسیار آسانی دارد. با خوردن آش برنح یک بار در هفته ویتامین b1 شما تامین میشود و سطح قند خون را تنظیم میکند. یک پیمانه برنج، گشنیز خرد شده تازه، عدس، 2 لیوان آب قلم، ماست، پیاز، نعنا و سیر داغ، ماست یا آبغوره میباشد. آش برنج با دو روش تهیه میشود که سادهترین آن اضافه کردن مرحلهای مواد به دیرپز به غذاست. شما میتوانید گوشت قلقلی و یا گوشت تکهای را به این آش اضافه کنید تا مقویتر شود. در اکثر رستورانهای محلی که غذاهای سنتی همدان را میپزند این آش وجود دارد.
آش کاچی همدان
کاچی یک غذای گرم، مقوی، پر انرژی و خوشمزه ایرانی است. این آش برای درمان ضعف بدن، بیماری، تقویت سیستم ایمنی بدن، تنظیم سردی بدن و... تهیه میشود. در هر شهری از ایران کاچی را با روش خاصی طبخ میکنند و در ملایر و تویسرکان نیز کاچی با روش خاصی تهیه میشود. مواد لازم برای پخت آش کاچی در همدان شامل بلغور گندم، سیر، گردو، کشم، روغن گیاهی یا حیوانی، پونه و نمک و ادویه میشود. اگر دوست دارید؛ آش کاچی مقویتری داشته باشید میتوانید از کره، شیره، چهار مغز، کشک، دارچین، زنجیل و... نیز استفاده کنید. آش کاچی هم جنبه درمانی و هم جنبه تقویتی برای بدن را دارد.
در این مقاله 10 تا از غذاهای سنتی همدان را به شما عزیزان معرفی کردیم. با مطالعه این مقاله دیگر میدانید که در سفر به شهر تاریخی همدان باید کدام غذا را انتخاب کنید. علاوه بر این ما در مقاله جاهای دیدنی همدان نیز با معرفی برترین جاذبههای این شهر به شما کمک میکنیم تا خاطرات خوشی از شهر همدان را در ذهن خود حک کنید.
آژانس مسافرتی چارتر 118 نیز با ارائه بلیط هواپیما لحظه آخری در خدمت شماست تا بتوانید بلیط هواپیما را ارزان تهیه کنید. برای خرید بلیط مد نظر خود کافیست به سایت رزواسیون ما مراجعه فرمایید.