10 تا از خوشمزهترین غذاهای سنتی اردبیل
آیا میدانید غذاهای سنتی اردبیل یکی از خوشمزهترین غذاهای محلی ایران است؟ اردبیل یک شهر کوچک و کوهستانی است در دامنهی کوه سبلان میباشد. همانطور که میدانید هر بخش از ایران از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب دارای آب و هوا و فرهنگ خاص هستند. موقعیت جفرافیایی و فرهنگ تاثیر مستقیمی بر نوع تغذیه دارد. غذاهای محلی شهر کوچک و زیبای اردبیل بسیار متنوع و متفاوت است. در تمامی خیابانهای اردبیل غذاهای سنتی در مغازههای کوچک و بزرگ به فروش میرسند و حال و هوای شهر را طور دیگری کردند. برای آن که بتوانید غذاهای سنتی این شهر کوهستانی را تست کنید در این مطلب همراه چارتر 118 باشید.
بهترین غذاهای سنتی اردبیل چیست؟
با وجود این که اردبیل یک شهر کوچک است اما از نظر گردشگری بسیار طرفدار دارد. جاهای دیدنی اردبیل علاوه بر طبیعت شامل مکانهای تاریخی و مقبرهها و... میباشد. بازدید از زندگی عشایرها نیز بخشی از جذابیتهای سفر به شهر اردبیل است. اردبیل شهر غذاهای ارگانیک است. چرا که عشایران مواد اولیه تازه را برای فروش به شهر میبرند. بنابراین خوردن غذاهای متنوع، خوشمزه، تازه یکی از جاذبههای این شهر به شمار میرود که نمیتوان از آن غافل شد.
مهمترین غذاهای سنتی اردبیل عبارتند از:
- آش دوغ
- باستارما پلو
- آش میوه
- پیچاق قیمه
- آش یارما
- کباب ساج
- خورشت قرمه
- چیغیرتما
- آبگوشت بزباش
- رشته پلو قیسی
آش دوغ اردبیل
آش دوغ معروفترین غذا در اردبیل و سرعین است. آش دوغ یا ایرانلی آش جزء غذاهایی است که در سفر به اردبیل باید تست کنید. آش دوغ دارای طعمی ترش و خوشمزه است. شاید بتوانید در رستورانهای سنتی در سراسر کشور آش دوغ را امتحان کنید. اما باید بدانید که در تهیه آش دوغ، دوغ اصل و فوت کوزه گری اردبیل لازم است. برای تهیه این آش بی نظیر به دوغ ترش، برنج نیم دانه، گوشت چرخ کرده برای قلقلی، پیازچه، سیر، نعناداغ، نخود، تخم مرغ و سبزی نیاز است. تمامی مواد باید بایکدیگر مخلوط شده با شعله کم آنقدر بجوشد تا به غلظت برسد. آش دوغ در فصل زمستان در گوشه گوشه شهر اردبیل روی گاریهای سرو غذا در دسترس مسافران قرار میگیرند.
باستارما پلو اردبیل
باستارما پلو یک غذای اصیل و سنتی اردبیلی است. این غذا که به نام محلی باسدیرما نیز مشهور است در شهر اردبیل و آستارا پخت میشود. باستارما پلو نوعی ته چین است که با هر نوع گوشتی براساس ذائقه تهیه میشود. در باستارما پلو گوشت اول طعم دار شده و با پیاز، گردو، ادویه و رب حسابی تفت داده میشود و با آب کمی میپزد. برنج باید نیم پز و آبکش شود و به صورت لایهای از مواد گوشتی پر شود. فرق باستارما پلو در ته چین لایهای ریخته شدن مواد است. پس از صاف کردن برنج روی مواد زعفران دم کرده را روی برنج بریزید و بگذارید با حرارت ملایم حسابی دم بکشد تا باستارما پلو خوشمزه آماده سرو شود.
آش میوه اردبیل
آشها در شهر کوهستانی و سردسیر اردبیل بخش مهمی از غذاهای سنتی اردبیل را به خود اختصاص میدهند. آش میوه پس از آش دوغ از مهمترین آشهای جذاب این شهر است. البته آش میوه به نامهایی چون اریشته آشی، آش آلو و یا آش رشته اردبیلی نیز خوانده میشود. همانطور که از نام این آش مشخص است در آش میوه از میوههای خشک استفاده میشود. درون آش آلو سبزی وجود ندارد. آلبالو، آلو بخارا، آلو سیاه، برگه قیسی، زغال اخته، لوبیا چیتی، نخود، عدس، پیاز و سیر، رب ادویه وعصاره گوشت وجود دارد. طعم آش میوه و بسیار متفاوت است. آش آلو در چهارشنبه سوری، افطاری، سفره نذری، آش پشت پا و... طبخ میشود.
پیچاق قیمه اردبیلی
پیچاق قیمه یا خورشت بادام یک غذای فوق العاده اردبیلی است که در هیچ کجای دیگر ایران نمیتوانید مثل آن را پیدا کنید. پیچاق قیمه پای ثابت میهمانیها و ضیافتهای مهم در این شهر است. این خورشت طعم و بویی سحر کننده دارد و با توجه مواد اولیه خوب و گران برای اکرام مهمان طبخ میشود. البته در اکثر رستورانهای خوب اردبیل نیز میتوانید پیچاق قیمه را با بالاترین کیفیت نوش جان کنید. مواد اصلی پیجاق قیمه اردبیلی شامل گوشت گوسفندی تازه، تخم مرغ، خلال بادام، زعفران، پیاز، رب گوجه فرنگی، ادویه، هل و آبلیمو است که حاصل ترکیب این مواد باهم یک غذای شگفت انگیز را به وجود میآورد.
آش یارما اردبیل
آش یارما نوعی از آشهای محبوب در اردبیل است. یارما در واقع همان بلغور گندم است که پایهی اصلی این آش را تشکیل میدهد. بلغور گندم خواص بسیار زیادی دارد و مقویتر از برنج است. برای تهیه آش یارما اردبیلی به بلغور گندم، لوبیا قرمز، آب گوشت، سبزی آش، گوجه فرنگی، پیازداغ، ادویه و آبغوره احتیاج دارید. دقت کنید که لوبیا و بلغور را از چند ساعت قبل از پخت غذا خیس کنید تا بهتر پخته و نفخ لوبیا گرفته شود. آش یارما باید با شعله کم بپزد تا حسابی جا بیفتد. این آش مقوی برای بیماران غذایی تقویت کننده است. علاوه بر این به سبب طبع گرم آش یارما سرو آن در فصل پاییز و زمستان صفای دیگری دارد.
کباب ساج اردبیل
کباب ساج از خوشمزهترین غذاهای سنتی اردبیل است. اگر اهل غذاهای گوشتی هستید؛ پس خود را از لذت امتحان کردن کباب ساج در اردبیل محروم نکنید. کباب ساج به ساج کباب یا ساچ ایچی نیز شهرت دارد. این غذا اصولا در میان عشایر دامنه نشین سبلان طبخ میشود و به مردمان اردبیل نیز سرایت کرده است. چیزی که این کباب را از کباب دیگی متفاوت میکند؛ پخت آن در ظروفی به اسم ساج است. گوشت گوسفندی تازه، روغن، ادویه، پیاز، سیر، نان لواش و گوجه فرنگی به علاوه ظرف ساج مواد مورد نیاز برای طبخ کباب ساج هستند. این غذا را میتوان در رستورانهای شهر اردبیل نوش جان کرد.
خورشت قرمه اردبیل
اکثر غذاهای شهر اردبیل طعمی ترش مزه دارند. خورشت قورمه، خورشت ترشی قورمه یا ترشی گورما نامهای این خورشت سنتی و ترش مزه هستند. این خورشت خوشمزه با برنج برای میهمانیها طبخ و البته مراسم افطاری و سحر طبخ میشود. شاید براساس نام این خورشت تصور کنید که خورشت قرمه شبیه به قرمه سبزی یا قیمه است. اما باید بگوییم که خورشت ترشی قرمه یک غذای متفاوت است. لوبیا چشم بلبلی، گوشت گوسفندی، پیاز، آلو خورشتتی، رب گوجه، دارچین، زعفران، آبغوره و ادویه مواد اصلی این خورشت هستند. شما میتوانید با توجه به ذائقه خود ترشی خورشت قورمه را اندازه کنید. خورشت ترشی گورما با برنج سرو میشود و طعمی فوق العاده دارد.
چیغیرتما اردبیل
چیغیرتما در واقع نوعی کوکو و غذاهای سنتی اردبیل است. این غذا به افرادی توصیه میشود که دوستدار گوشت سفید یا گوشت مرغ هستند. چیغیرتما مرغ کوکو یا املت خوشمزه و ساده است. این غذا در کمترین زمان ممکن تهیه میشود و خواص بسیار زیادی دارد. برای تهیه چیغیرتما باید پیاز و کره را حسابی تفت دهید و سپس مرغ نگینی را به مواد اضافه کرده و سرخ کنید. گوجه فرنگی، رب، فلفل دلمه خورد شده به همراه ادویه به مواد اضافه میشود تا حسابی پخته شود. سپس چند عدد تخم مرغ را در ظرفی با چنگال هم بزنید و روی مواد مرغی سرخ شده بریزید و درب ظرف را بگذارید تا تخم مرغها با شعله کم بپزد. میتوانید جعفری نیز روی کوکو خود بریزید و نوش جان کنید.
آبگوشت بزباش اردبیل
آبگوشت غذایی جدایی ناپذیر در سفره ما ایرانیهاست. آبگوشت و آش در تمامی شهرهای ایران با روشی خاص پخته میشوند و یکی از اصلیترین غذاهای سنتی هر خطه هستند. آبگوشت بزباش اردبیل نیز غذایی جذاب و با طعمی متفاوت است که به شما پیشنهاد میشود. طرز تهیه این آبگوشت مثل دیگر آبگوشتهای سنتی ایران است و فقط تفاوت آن در مواد اولیه میباشد. نخود، لوبیا سفید یا چشم بلبلی، گوشت ماهیچه یا سردست، دنبه، پیاز، کره، گوجه فرنگی و رب گوجه فرنگی، سیب زمینی، سبزی معطر، لیمو عمانی و ادویه موادی است که برای پخت آبگوشت بزباش مورد نیاز است.
رشته پلو قیسی اردبیل
رشته پلو غذایی ایرانی و بسیار لذیذ است که در تمامی شهرهای ایران به خصوص خراسان طرفداران بسیاری دارد. اما رشته پلو اولیه و اصلی در ایران در شهر اردبیل طبخ شده و آن را با قیسی سرو میکردند. رشته پلو قیسی یک غذای محلی و قدیمی اردبیلی است که به جهت طبع گرم و مقوی که دارد در فصل زمستان بیشتر پخته میشود. برای تهیه این رشته پلو باید پیاز را نگینی کرد و با کره، گوشت و ادویه حسابی تفت داد. پس از آن دارچین و آب به مواد اضافه میشود تا گوشت پخته شود. برنج خیس شده را آبکش کرده و رشته را در آب برنج به مدت 2 دقیقه بجوشانید و سپس آبکش کنید و با یک تکه کره بگذارید که دم بکشد. در آخر گوشت پخته شده را روی برنج بگذارید. و در آخر قیسی تفت داده در کره را نیز روی برنج زعفرانی بگذارید و سرو کنید.
هر ساله گردشگران زیادی از شهر زیبا و کوهستانی اردبیل دیدن میکنند. به منظور داشتن یک سفر عالی در این مقاله غذاهای سنتی اردبیل را به شما عزیزان معرفی کردیم تا بتوانید با امتحان کردن غذاهای خوشمزه و سنتی شهر اردبیل نیز لذت سفر خود را دو چندان کنید.
مجموعه چارتر 118 در کنار شما عزیزان است تا با مشاوره، راهنمایی تخصصی، مطالب مفید و آموزنده درباره شهرها و کشورهای مهم دنیا، جاذبههای دیدنی و ارائه بلیط ارزان هواپیما به مشتریان خود خدمت کند. برای خرید بلیط چارتر پرواز داخلی و خارجی به رزواسیون سایت چارتر 118 مراجعه فرمایید.