مسجد امام اصفهان یادگار صفویه در ایران

اصفهان تاریخی ایران آنقدر در جهان شناخته شده است که در هر گوشه از دنیا آن را به معماری منحصربه‌فرد و صنایع دستی ظریف می‌شناسند. اکثر جاهای دیدنی اصفهان را بناهای تاریخی چون مسجد امام اصفهان، میدان نقش جهان، منار جنبان، پل خواجو و... تشکیل می‌دهند. در شهر اصفهان معماری اسلامی در دوران صفویه به وفور به چشم می‌خورد. مساجد در ایران و به خصوص در شهر اصفهان بسیار شگفت انگیز هستند و نمونه‌ای کامل از نبوغ و هنر ایرانیان را به تصویر می‌کشند. مسجد جامع امام یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های شهر اصفهان است که با سفر به اصفهان می‌توان از این اثر هنری و مذهبی و لذت برد.
حیف است که ایرانی باشی و به اصفهان سفر نکرده باشید. بنابراین اگر به این شهر سفر نکردید؛ خوب است در اولین فرصت با خرید بلیط هواپیما اصفهان به یکی از زیباترین نقاط ایران که نشان دهنده تاریخ کشور است سفر کنید. با مراجعه به سایت چارتر 118 خرید بلیط از این سایت می‌توانید بلیط هواپیما ارزان قیمت تهیه کنید.

مسجد امام اصفهان

معرفی مسجد جامع امام اصفهان

مسجد امام مهم‌ترین مکان مذهبی و تاریخی در کلان شهر اصفهان است که نه تنها برای ساکنین این شهر بلکه برای کل ایرانیان یک مکان مقدس و تاریخی محسوب می‌شود. این مسجد در 15 دی ماه سال 1310 شمسی با شماره 107 به ثبت آثار ملی رسیده است. مسجد تاریخی مذکور با نام‌هایی چون مسجد امام، مسجد شاه و مسجد جامع عباسی شناخته می‌شود. البته مسجد المهدی، مسجد سلطانی و مسجد مهدیه از دیگر اسمی هستند که مسجد امام در گذشته به آن نام خوانده می‌شدند. مسجد امام از سری بناهای باارزش تاریخی در ایران به شمار می‌روند.
این مسجد علاوه بر جنبه‌ی تاریخی که دارد از نظر معماری، کاشی کاری و... در ایران نیز نظیر ندارد. مسجد امام یکی از شاهکارهای معماری تاریخی و اسلامی است که از قرن یازدهم هجری به جا مانده است. قرن یازدهم میلادی را سال مسجدسازی در ایران نام گذاشتند که مسحد امام یکی از شاخص‌ترین مساجد می‌باشد. مسجد امام در ضلع جنوبی میدان نقش جهان اصفهان واقع شده است و یکی از میراث به ثبت رسیده در فهرست جهانی یونسکو نیز است.

مسجد امام اصفهان کجاست؟

مسجد امام اصفهان کجاست
مسجد امام یکی از دیدنی‌های مهم شهر اصفهان است که بازدید از آن از واجبات سفر به اصفهان تلقی می‌شود. مسجد امام در یکی از بهترین و مشهورترین لوکیشن‌های اصفهان قرار دارد. در واقع مسجد دیدنی و تاریخی این شهر در میدان نقش جهان قرار گرفته است. مسجد جامع شاه قدیم در ضلع جنوبی میدان و در نزدیکی دولتخانه صفوی واقع شده است. به عبارت دیگر مسجد امام درست در مجاورت مسجد شیخ لطف الله اصفهان و عالی قاپو قرار دارد.
برای دسترسی به مسجد امام باید به ضلع جنوبی میدان نقش جهان رجوع کنید. اما می‌توانید از ورودی‌های دیگر نیز اقدام کنید. بهترین راه برای بازدید از مسجد اصفهان ورود از محله‌های اطراف بنا است. با رفتن به خیابان استانداری سپس گذر از سعدی و پشن مطبخ به خیابان حافظ و سپس سپه خواهید رسید. در این قسمت درشکه‌ها شما را به درب ورودی مسجد خواهند رساند. 

با غذاهای سنتی اصفهان بیشتر آشنا شوید.

تاریخچه‌ مسجد امام اصفهان

مسجد جامع امام اصفهان در واقع پس از انقلاب به مسجد امام نام گرفت و قبل از آن به نام مسجد شاه خوانده می‌شد. این مسجد یادگاری از دوران حکومت سلسله‌ی صوفیان بر ایران بوده است. دوران صفویان که اصفهان پایتخت ایران بوده است به دوران شکوفایی اصفهان و یا عصر طلایی یاد می‌شد. چرا که در این دوران است که این شهر از نظر فرهنگی، معماری و... دچار تحول عظیمی می‌شود که هنوز بر سر زبان‌هاست. این مسجد به فرمان شاه عباس اول صفوی در سال 1020 هجری قمری ساخته شد.
مسجد امام در میدان بزرگ اصفهان که به میدان نقش جهان مشهور است با هدف زیباسازی این میدان ساخته شد. شاه عباس اول در چهارمین سال به سلطنت رسیدن اقدام به ساخت این مسجد زد. ساخت مسجد زیبا با آن کاشی کاری‌های خیره کننده تا دوره بعدی جانشین شاه عباس یعنی دوران شاه عباس دوم نیز به درازا کشید. سردر ظریف باشکوه این مسجد در زمان شاه عباس اول و برخی تزئینات، حجاری‌ها و الحاقات مسجد امام در زمان شاه عباس دوم به اتمام رسید. در سردرهای مسجد امام پر از کتیبه‌هایی با خط خوش است که از دوران صفویه باقی مانده است.

معماری و سازندگان مسجد امام شهر اصفهان

مسجد امام
مسجد امام یا مسجد عباسی اصفهان از نظر اسلامی، شهرسازی، هنری، تاریخی بسیار حائز اهمیت است. علاوه بر این مسجد نامبرده شده با کاشی‌های رنگی، معرق کاری‌ها، حجاری‌ها، سردرها، کتیبه‌ها، گنبد، مناره، شبستان، سنگاب و...خاصی که دارد به یک مکان حیرت انگیز تبدیل شده است. مسجد امام اصفهان طور طراحی شده است که درست روبروی قبله قرار دارد اما برای رسیدن به این قسمت و ورود از هشتی باید از دالانی بگذرند تا در جهت درست قرار گیرند. در اصلی نیز که زیر مقرنس‌های باشکوه با تزئینات نقره و طلا واقع شده در ضلع جنوبی میدان است و در آن به خط نستعلیق زیبایی زینت شده است.
مسجد امام دارای تناسبی عجیب اس و کاشی‌های هفت رنگ به این جاذبه تاریخی جلال و جبروت بخشیده است. در حیاط مسجد طاقچه، کتیبه‌ها و دالان‌های بسیاری وجود دارد. بر اساس کتیبه‌های نوشته شده به خط ثلث به دست علیرضا عباسی، استاد علی اکبر اصفهانی مهندس مسجد، ناظر آن محب علی بیک الله است. محاسبه و اندازگیز دقیق جهت قبله نیز توسط شیخ بهائی صورت گرفته است.

بهترین رستوران‌های اصفهان را نیز از دست ندهید
 

وقایع تاریخی مسجد امام شهر اصفهان

در طول سالیان سالی که مسجد امام ساخته شده دچار ویرانی‌های کوچک و بزرگی شده است. یکی از مهم‌ترین وقایع مهم این مسجد زمان حکاه روس‌ها و اشرف افغان است که این مسجد محلی برای مبارزه بوده است. در همین دوران بر اثر جدال به سردر ورودی مسحد سه گلوله می‌خورد که امروزه نیز قابل رویت است. این جنگ در اثر کشتن مادر صادم الدوله که به منزل نورالله نجفی اصفهانی پناه برده بود به دست پسر به وجود می‌آید. این واقعه باعث نارضایتی روحانیان و مردم شد که پس از درگیری مسجد از کنترل حاکمیت ظالم نجات پیدا کرد.

در مورد کلیسا وانک اصفهان نیز بیشتر بدانید.

بخش‌های مختلف مسجد امام اصفهان

مسجد امام نیز همانند همه مساجد و حتی تمامی بناها و مکان‌ها از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است. این مسجد تاریخی دارای محیطی وسیع است که در آن دو مدرسه مذهبی برای طلاب نیز ساخته شده است که تا بتوانند به راحتی تحصیل کنند و در کنار فراگیری علوم مذهبی و دینی آسایش نیز داشته باشند. در قسمت بعدی نیز به مشخصات ریزتری درباره بنای مسجد خواهیم پرداخت.


بخش‌های مختلف مسجد امام اصفهان عبارتند از:

  • گنبد، گنبدخانه و صحن اصلی
  • منار اصلی مسجد رو به قبله
  • منار سردسر مسجد رو به رو میدان نقش جهان
  • شبستان غربی
  • شبستان شرقی
  • مدرسه ناصریه
  • مدرسه ناصریه

مشخصات بنای مسجد امام

مشخصات مسجد امام اصفهان

خوب است قبل از بازدید از مسجد امام اصفهان از مشخصات ویژه این مسجد اطلاع داشته باشد. در این بخش اطلاعات شنیدنی درباره گنبد، مناره و شبستان را برای شما می‌آوریم.
گنبد بزرگ و مجلل مسجد امام 52 متر است و قطر آن 23 متر می‌باشد. برای ساخت گنبد مسجد از سنگ‌های مرمر و سنگاب‌های نفیس استفاده شده است. این مسجد نیز مانند تمامی مساجد 2 مناره دارد که هر یک 48 متر ارتفاع دارد. اما ارتفاع مناره سردر میدان 40 متری است. دو شبستان شرقی و غربی نیز از دیگر بخش‌های تشکیل دهنده این مسجد تاریخی هستند. شبستان شرقی ساده بزرگ و بدون هیچ تزئینی است و شبستان غربی با کاشی و محراب زینت شده است. 
در بخش جنوبی این مجموعه نیز دو مدرسه به صورت کاملا قرینه وجود دارد که مدرسه ناصری و سلیمانیه نام دارند. یکی از مساجد محل تحصیل و دیگری محلی برای زندگی طلاب بوده است. ایوان بزرگ جنوبی مسجد امام 33 متر است و مناره‌های کاشی کاری بلند و باشکوه در طرفین آن قرار می‌گیرند که روی آن را خطوط ثلث پر کرده است.

معرفی سنگاب‌های مسجد امام

همانطور که گفتیم؛ یکی از ویژگی‌های مسجد امام تزئینات ظریف این مسحد است که سنگاب‌های فاخر و باشکوه جزئی از تزئینات این مسجد محسوب می‌شوند. در مسجد مسجد امام اصفهان هفت سنگاب وجود دارد که به شرح زیر می‌باشد.

  • سنگاب درب ورودی که از سنگ یشم با کنده کاری‌های بته است.
  • سنگاب چهلستون غربی که به نقوش زیبا و اشعار خط نستعلیق آراسته است.
  • سنگاب چهلستون شرقی که از جنس آهک است که رگه‌های زیبا و طبیعی به آن جلوه دیگری بخشیده است.
  • سنگاب گنبد غربی از جنس سنگ مرمر یکپارچه است که دارای پایه‌ای چهارگوشه و دوپاشویه می‌باشد.
  • سنگاب گنبد شرقی درست قرینه سنگاب غربی است که این دو باهم تقارن زیبایی را به وجود آوردند.
  • سنگاب جنوب غربی دالان مشرف به حیاط که روی آن جمله‌ای از امام حسین (ع) حک شده است.
  • سنگاب انتهای شرقی مدخل اصلی مسجد که باز هم در بخش جنوبی غربی است که نقوش ساده و جای کاسه آب بر روی آن مشخص است.
     

جمع بندی
در این مقاله در عرض چند دقیقه شما را با مسجد امام اصفهان و تمامی مشخصات و موارد مرتبط با آن آشنا کردیم. شما می‌توانید با کسب اطلاع درباره هر شهر و جاذبه با آگاهی کامل از یک بنای تاریخی و باارزش دیدن کنید.
خرید بلیط چارتری اصفهان از طریق مراجعه به سایت چارتر 118 در اسرع وقت یک امتیاز است. شما می‌توانید قبل از خرید بلیط از قیمت بلیط هواپیما به مقاصد داخلی و خارجی اطلاع کسب کنید.


خرید بلیط هواپیما

بدلیل گذشت 15 دقیقه از زمان آخرین بروز رسانی باید جستجوی خود را تکرار نمایید.


جستجوی جدید
×
English العربی

راهنمای نصب اپلیکیشن iOS

1. در مرورگر سافاری در نوار پایین همین صفحه این دکمه را فشار دهید :

2.در منو باز شده ردیف پایین را به سمت چپ بکشید (در iOS13 به سمت بالا بکشید) و این دکمه را فشار دهید :

3. در بالای صفحه این دکمه را فشار دهید :

4. پس از بستن مرورگر، آیکون اپلیکیشن به گوشی شما اضافه شده و آماده استفاده میباشد.

1.في أسفل متصفح Safari ، انقر فوق :

2.في القائمة المنبثقة ، اسحب الصف السفلي إلى اليسار (iOS13 اسحب إلى أعلى) واضغط على هذا الزر:

3. في الجزء العلوي من الشاشة ، اضغط على هذا الزر:

4. بعد إغلاق المتصفح ، أيقونة التطبيق على الهاتف لقد أضفت وجاهزة للاستخدام.

1. In the toolbar on the bottom of the Safari browser, click on :

2. Select the :

3. In the next step, in the top right corner, click on :

4. A shortcut of the app will appear on your home screen, and the app is ready to use.