غذاهای سنتی تهران پایتخت ایران
تاکنون به این نکته فکر کردهاید که غذاهای سنتی تهران چیست؟ تهران پایتخت کشور زیبا و باستانی ایران است. تهران از قدیمیترین شهرهای ایران است که قدمت آن به دوران نوسنگی میرسد. این شهر از دوران قاجاریه به بعد به قدرتمندترین و پیشرفتهترین شهر ایران تبدیل شد. پر واضح است که پایتخت هر کشوری مهمترین نقطهی آن کشور از لحاظ تاریخی، اقتصادی، سیاسی و گردشگری است. شهر تهران نیز همواره مملو از توریستها و گردشگرانی است که برای بازدید از این شهر به تهران سفر میکنند. علاوه بر این مهاجران ایرانی و خارجی که برای کار ساکن تهران میشوند بسیار است. به همین دلیل لازم دانستیم که در این مقاله به صورت مفصل غذاهای محلی پایتخت را در چارتر 118 معرفی کنیم.
معرفی غذاهای سنتی تهران
شهر تهران قدیمیترین شهر ایران است. تمامی غذاهایی که امروزه در بخشهای مختلف ایران جزء غذاهای اصلی سفره ما ایرانیان هستند از تهران به ما رسیده است. خاستگاه غذاهایی نظیر خورش قیمه، چلو کباب، خورش قرمه سبزی و... شهر تهران است. اما طرز تهیه پخت و برخی از مواد اولیه آن در یک شهر با شهر دیگر متفاوت است. برای مثال قیمه در غذاهای سنتی اصفهان به قیمه ریزه، در غذاهای سنتی یزد به قیمه نخود و در غذاهای سنتی قزوین به قیمه نثار شناخته میشود و در متریال با یکدیگر متفاوت است. در ادامه غذاهای کمتر شناخته شده سنتی تهران را معرفی خواهیم کرد.
- آش شله قلمکار
- سرگنجشکی
- آبگوشت آجیل
- والک پلو
- ته چین فیروزکوهی
- دمی بلغور جو
- کوفته دست به گردن
- هفت رنگ پلو
- اشکنه اسفناج
- دمپختک باقالی
- آب جوجه
آش شله قلمکار تهران
آش شله قلمکار یکی از لذیذترین و محبوبترین آشهای کشور ایران است. این آش از دوران ناصرالدین شاه در دربار برای درباریان طبخ میشد. در واقع ناصرالدین شاه در فصل بهار که به شکار میرفت این آش گوشت خوشمزه را با هفت قلم افزودنی نظیر حبوبات، سبزی، دویه و... تهیه میکردند. به همین دلیل است که به این آش شله قلمکار گفته میشود. آش شله قلمکار امروزه جزئی از آشهای محلی ایران است که در هر خطه از کشور ایران به روشی متفاوت طبخ میشود و جایگاه ویژهای در میان غذاهای سنتی ایران دارد. درون این آش انواع حبوبات، سبزیهای معطر و گوشت تازه گوسفندی وجود دارد. آش شله قلمکار یک آش بسیار مغزی و سالم است.
با بهترین مراکز خرید تهران نیز آشنا شوید.
سرگنجشکی تهران
سرگنجشکی یک غذای ساده، خوشمزه، همه پسند و قدیمی تهرانی است. سرگنجشکی در محلات مختلف تهران به نامهایی چون کله گنجشکی و یا کوفته قلقلی نیز شهرت دارد. قدمت این غذای بی نظیر به دوران قاجاریه باز میگردد. مواد تشکیل دهنده کله گنجشی یا سرگنجشکی شامل گوشت چرخ کرده، سیب زمینی، پیاز داغ، آرد، رب گوجه فرنگی، روغن و ادویه میشود. برای تهیه کله گنجشکی باید تمامی مواد را با یکدیگر مخلوط کرده و گوشت چرخ کرده را قلقلی و در روغن سرخ کنید. سپس رب، آب و سیب زمینی را به آن اضافه کنید و بگذارید آب آن غلیظ شود. سرگنجشکی از غذاهای سنتی شیراز نیز محسوب میشود. این خورش لذیذ با برنج ساده و یا نون برای وعده شام یا ناهار طبخ میشود.
غذاهای سنتی ایران را نیز بشناسید.
آبگوشت آجیل تهران
آبگوشت آجیل از متفاوتترین غذاهای سنتی تهران است. این غذا از قدیم الایام تاکنون در تهران سرو میشود. آبگوشت آجیل یک غذای بسیار مقوی است که در آن گوشت ماهیچه، پیاز، ادویه، نخود، فندوق، پسته، گردو، مویز، بادام و جهت ترش کردن غذا از لواشک یا گوجه ترش استفاده میشود. آبگوشت آجیل سرشار از پروتئین است و ساعتها مصرف کننده را سیر نگه میدارد به همین جهت در ماه رمضان و وعده سحری این غذا بیشتر سرو میشود. جالب است بدانید که در گذشته آبگوشت آجیل را در ظروف سنگی دیزی میپختند. اما امروزه در قابلمه تهیه میشود. این آبگوشت خوشمزه با مخلفات یکی از خوشمزهترین غذاهای ایرانی است.
والک پلو تهران
والک پلو یا سیرک پلو همانطور که از نامش مشخص است نوعی برنج است که با سبزی ترکیب شده است. والک یا همان سیریک نوعی سبزی کوهی پر از خاصیت است. این سبزی کوهی به سبب شکل ظاهری بلند و باریک و طعمی تند و تیز چون تره و سیر به تره کوهی یا سیر کوهی نیز شناخته میشود. والک در فصل بهار در ارتفاعات کوه البرز و زاگرس میروید و با آن والک پلو یا خورش والک تهیه میشود. والک دارای خواص زیادی است که تصویه خون و رفع ناراحتی گوارش از فاید آن است. والک به برنج آبکش یا کته اضافه میشود و با خوارک گوشت و مرغ، تن ماهی، نیمرو، لوبیا، کوفته و... نوش جان میشود.
ته چین فیروزکوهی تهران
ته چین فیروزکوهی یکی از غذاهای سنتی تهران است که در لیست 10 غذایی که در این مقاله در نظر گرفته شده است قرار دارد. این ته چین که به ته چین گرمساری نیز معروف است یک غذای مجلل و رسمی برای میهمان ویژه و خاص است. ته چین فیروزکوهی با گوشت قرمز یا سفید و موادی چون ماست، تخم مرغ، زعفران، زرشک، سیب زمینی، آلو قیسی، دنبه یا کره، برنج و چغندر درست میشود. البته در ته چین اصل روی برنج یا گوشت زیره نیز وجود دارد. ته دیگ این ته چین از سیب زمینی است، روی برنج گوشت طعمدار شده ریش ریش و قیسی و آلو ریخته میشود. در نهایت نیز مجدد روی برنج، سیب زمینی و چغندر گذاشته شده و دم میشود تا آماده سرو شود.
دمی بلغور جو تهران
اگر به دنبال یک غذای اصیل تهرانی مقوی و خوشمزه هستید؛ بهتر است دمی بلغور جو را امتحان کنید. این غذا به طور اختصاصی برای منطقه لواسان که یکی از جاهای دیدنی تهران است میباشد. بلغور پر از خواصی چون آهن، مس، ویتامین، فیبر، منیزیم و... با کالری پایین است که برای لاغری، کمبود آهن، گوارش، آسم، سرطان، عفونت و... مفید است. دمی بلغور با انواع حبوبات مثل لوبیا قرمز، عدس و نخود پخته میشود و ارزش غذایی بالا و کالری کمی دارد. دمی بلغور جو یک غذای سالم، لذیذ و متفاوت است. اگر یک بار این دمی را امتحان کنید از طرفداران آن خواهید شد.
کوفته دست به گردن تهران
کوفته دست به گردن با آن نام عجیب و بامزهای که دارد یک غذای قدیمی تهرانی است. در واقع این نام به معنای این است که کوفته دست به گردن غذایی است که از گوشت گردن تهیه میشود. برای تهیه این غذا باید برنج خیس شده را آبکش کرده و سپس گوشت چرخ کرده گردن گوسفند را با سبزی معطر، پیاز، برنج خیس خورده، تخم مرغ، ادویه و آرد ورز داده به صورت قلقلی دربیارید و سرخ کنید. سپس با رب یا گوجه فرنگی و پیاز و ادویه سسی خوشمزه درست کرده و کوفتههای ریز را به آن اضافه کرده تا با آبجوش پخته شود. سپس خورش کوفته از گوشت گردن را با نان و مخلفات نوش جان کنید. تفاوت این غذا با کوفته در نوع گوشت است.
هفت رنگ پلو تهران
هفت رنگ پلو تهران همانطور که از نامش مشخص است یک غذای اصیل و اعیانی است. پای ثابت تمامی مجالس و جشنهای قدیمی درباری هفت رنگ پلو بوده است. در واقع برای تهیه هفت رنگ پلو باید هفت نوع برنج درست کرد که هر کدام دارای یک مخلفات خاص است. رشته پلو، سبزی پلو، خرما یا کشمش پلو، آلبالو پلو، عدس پلو، زرشک پلو، عدس پلو، پلو ساده، پلو زعفرانی و... برخی از برنجهای مرسوم در هفت رنگ پلو هستند. در کنار این پلوهای رنگارنگ هفت نوع خورش یا گوشت از مرغ، بوقلمون، کبک، گوسفند، گوساله و... وجود دارد. این غذای اشرافی امروزه در برخی از خانههای تهرانی هنوز سرو میشود.
اشکنه اسفناج تهران
یکی دیگر از غذاهای سنتی تهران اشکنه اسفناج است. اشکنه غذای ایرانی اصل است که بسیار ساده و مقوی است. اشکنه معمولا در همه وعدههای غذایی از صبحانه، ناهار و شام جایگاه خاصی دارد. اشکنه اسفناج در فصل زمستان و پاییز از وعدههای اصلی شام در تهران است. پیاز، تخم مرغ، سیب زمینی، رب گوجه، اسفناج، ادویه و روغن مواد اصلی تشکیل دهنده این اشکنه هستند. اسفناج بسیار خاصیت دارد و با طبخ این غذای ساده و سریع خاصیت زیادی به بدن وارد میشود. اشکنه اسفناج با نان خشک، ترشی و سبزی یک ترکیب برنده و فراموش نشده است.
دمپختک باقالی تهران
دمپختک باقالی ی دمی زردک یک غذای حاضری خوشمزه است. مواد تشکیل دهنده این دمی لذیذ شامل برنج، زردچوبه، کمی رب، بالا زرد خشک یا تازه است. دمپختک باقالی کمی شبیه به استانبولی مشهور ایران و یا دمی گوجه است که یک ساعته آماده سرو میشود. دمپختک به صورت دمی برای وعده شام و ناهار فوری تهیه میشود. این غذا معمولا به صورت ساده با مخلفاتی چون ترشی، سبزی و... نوش جان میشود. البته علاقه مندان به گوشت در کنار دمپختک باقالی مرغ، گوشت ماهیچه یا گردن نیز درست میکنند و شما نیز میتوانید براساس سلیقه خود دمپختک را با گوشت یا بدون گوشت سرو کنید.
آب جوجه تهران
آب جوجه یکی از غذاهای قدیمی پایتخت است که در محلات پایین شهر تهران طرفداران زیادی دارد. این غذا بسیار لذیذ است اما یک غذای همه پسند نیست. چرا که برای تهیهی آب جوجه تنها به اعضای داخلی بدن گوسفند چون شیردان، شکمبه، ریه و... نیاز است. در واقع در آب جوجه تمامی قسمتهای داخلی گوسفند را بدون اضافه کردن هیچگونه افزودنی و یا ادویه میپزند و سپس صرف میکنند. به همین دلیل است که آب جوجه در محلات بی بضاعت تهران یک غذای پر مصرف است. خوب است بدانید که آب جوجه در کنار کله جوش، اشکنه، نان و خرما، نان و پنیز و.. در ماه رمضان سرو میشود.
پس از بازدید از جاهای دیدنی تهران، شکم گردی از سری تفریحات جذاب در هر سفر است. با سفر به خطه و با امتحان غذاهای سنتی هر شهر میتوانید تجربیات جالبی به دست بیاورید. در این مقاله 10 تا از غذاهای سنتی تهران را به شما معرفی کردیم که میتوانید در یکی از رستورانهای سنتی این شهر امتحان کنید.
اگر قصد سفر به تهران را دارید بهتر است برای کاهش هزینههای سفر خود برای خرید ارزانترین بلیط هواپیما تهران به چارتر 118 مراجعه کنید.