مسجد وکیل شیراز را بشناسید!

شهر شیراز و جاذبه‌های آن مثل یک کتاب پر از ورق و آثار درخشان است. مسجد وکیل شیراز یکی از مهم‌ترین و قدیمی‌ترین دیدنی‌های این شهر است که در دروان زندیه ساخته شده است. دوران زندیه و صفویه طلایی‌ترین دوران و اوج شکوفایی شهر شیراز بوده است. بیشتر آثار تاریخی که سبب پیشرفت و آبادانی شیراز شده است؛ به دست فرمانروایان بزرگ حکومت‌های صفویه و زندیه احداث شد. این مسجد کهن با یک معماری هوشمندانه از برترین متریال و مصالح به وسعت قابل توجهی ساخته شده است. از دیرباز تاکنون مسجد وکیل یکی از زنده‌ترین بخش‌های شهر شیراز است. با چارتر 118 همراه باشید تا به معرفی این جاذبه بیشتر بپردازیم.

مسجد وکیل شیراز

معرفی کوتاهی درباره مسجد وکیل

مسجد وکیل یک مسجد تاریخی است که به دست کریم خان زند ساخته شده است. این مسجد درست در قسمت غربی بازار وکیا است که هر دو مکان زیبا و تاریخی در دوران حکومت کریم خان ساخته شدند. مسجد وکیل در واقع یکی از زیر مجموعه‌های وکیل چون بازار وکیل و حمام وکیل است. مسجد وکیل دارای دو شبستان است که شامل شبستان جنوبی و شرقی می‌شود. مسجد وکیل از چندین منظر دارای ارزش است و به ثبت آثار ملی ایران رسیده است. زمینه‌هایی چون معماری، مذهبی، تاریخی و فرهنگی به مسجد وکیل اعتبار بخشیده است. این مسجد در حال حاضر توسط سازمان اوقاف و امور خیریه شیراز مدیریت می‌شود.

تاریخچه مسجد تاریخی وکیل شیراز 

مسجد وکیل شیراز در زمان زندیه به دستور کریم خان زند ساخته شده است. کریم خان زند به ساختن بناهای فاخر و ارزشمند بسیار علاقه مند بوده و به همین دلیل به آبادانی شهر شیراز بسیار کمک کرده است. بنابراین در همان دوران شیراز یکی از آبادترین مناطق ایران بوده است. براساس آنچه در دسترس است؛ مسجد وکیا در سال 1187 هجری قمری ساخته شده است. مسجد وکیل درست همزمان با بازار و میدان وکیل احداث شده است. در پیشینه‌ی تاریخی مسجد وکیل آمده است که این مسجد یک بار در دوران قاجاریه توسط پسر فتحعلی شاه قاجار مورد بازسازی و نوسازی قرار گرفته است. این شخص کسی نیست جزء  حسین علی میرزا فرمانفرما که تاثیر بسیاری بر معماری و زیباسازی مسجد وکیل داشته است.

معماری مسجد وکیل شیراز 

مسجد وکیل
مسجد وکیل یک مسجد بسیار زیباست این مسجد در عین حال که بسیار ساده است اما معماری کم نظیری دارد. از سری ویژگی‌هایی که سبب زیباسازی این مسجد شده است شامل کاشی کاری‌ها، حجاری‌های بسیار ظریف و دشوار و همچنین نسخ بسیار ارزشمند و کتیبه‌های خط نستعلیق اشاره کرد. البته از معماری، رنگ بندی چشم و روح نواز و میناکاری‌های این مسجد نیز نباید غافل شد. استفاده از رنگ‌های فیروزه‌ای، میناکاری‌ها و حجاری‌ها سبب ایجاد آرامش و صفای صمیمی این مسجد شده است. مسجد وکیل درست در کنار بازار وکیل قرار گرفته است. اما قرارگیری مسجد در کنار بازار به این علت است که بازاری‌ها و کسبه بتوانند به راحتی برای اقامه نماز به مسجد بروند و علاوه بر آن در دیگر اجتماعات مسجد استفاده کنند.

اطلاعات مهم درباره مسجد وکیل 

 در این قسمت به مهم‌ترین اطلاعات کلی مسجد زیبای وکیل خواهیم پرداخت. 
مسجد وکیل شیراز یک مسجد بزرگ است که مساحت کلی آن 11 هزار متر مربع می‌باشد. 
مسجد وکیل دارای دو ایوان اصلی به نام‌های ایوان شمالی و ایوان جنوبی است.
صحن مسجد وکیل شیراز به صورت مربعی است. ابعاد این صحن 60 متر است که تماما با سنگ پوشیده شده است.
شبستان جنوبی مهم‌ترین بخش مسجد است. طول شبستان 75 متر، عرض آن 36 متر است. شبستان جنوبی 48 ستون 5 متری به قطر 80 متر دارد. 
در اضلاع شرقی و غربی صحن مسجد، 11 دهنه طاق در هر سمت قرار دارد که در پشت آنها نیز رواقی به عرض 5 متر به چشم می‌خورد.
شبستان جنوبی مسجد وکیل یک شبستان بزرگ و زیباست که 48 ستون سنگی به طرح و نقش دوران زندیه دارد.
یکی از جالب‌ترین ویژگی‌های مهم مسجد وکیل این است که این مسجد مثل مسجد جامع رازی، آذری و اصفهانی گنبدخانه ندارد. زیربنای سالن اصلی مسجد 8660 مترمربع است. 
ابعاد زیربنای مسجد نیز 120 متر در 80 متر است. 
مسجد وکیل از چندین قسمت تشکیل شده است. 

جدیدترین اطلاعات درباره مسجد وکیل

متاسفانه باید بدانید که در سال 1401 یک گودال بزرگ در بخش پشتی دیوارهای مسجد نیز ایجاد شده است. در پی ایجاد این گودال بخش‌های زیادی از مسجد تاریخی و زیبای وکیل در حال فروپاشی و فروریزی است. علاوه بر این در طی گذر سالیان سال و تاثیرات و آب و هوایی و نم بخش‌های دیگری از مسجد از نم زدگی در امان نمانده است. به سبب همین نم زدگی متاسفانه قسمت‌هایی از مسجد نیز شکم داده و در حال خرابی است. امید داریم سازمان‌ میراث فرهنگی شیراز اقدامات لازم برای نوسازی و مرمت بخش‌های آسیب دیده مسجد را در پیش گیرد تا بتوانیم این بنای ارزشمند را حفظ و نگهداری کنیم.

آشنایی با بخش‌های مختلف مسجد وکیل 

آشنایی با بخش های مسجد وکیل
مسجد وکیل شیراز یک مسجد مشهور و نامی در کشور است. مسجد وکیل حدود 11 هزار متر مربع است. این مسجد از قسمت‌های مختلفی نظیر ورودی، حیاط، شبستان بزرگ، حیاط خلوت، صحن، شبستان زمستانی، طاق مروارید، ایوان، محراب و منبر و... نیز ساخته شده است که در ادامه برخی از این بخش‌های مهم را به شما معرفی خواهیم کرد.

ورودی:
مسجد وکیل دارای دو لنگه در ورودی است که هر لنگه از این درها حدود 8 متر ارتفاع و 3 متر عرض دارند. ورودی اصلی در سمت بازار شمشیرگرها درست مقابل این درها قرار دارد. در ورودی نیز به سمت یک دالان هشت ضلعی باز می‌شود. این دالان مسقف به کاشی کاری‌های گل و بوته و همچنین حروف زیبای خط کوفی زینت شده است.

حیاط بزرگ:
مسجد وکیل دو حیاط دارد. با عبور کردن از دالان و راهروی ورودی به حیاط بزرگ مسجد خواهید رسید. این حیاط به شکل مستطیلی به ابعاد 60 در 65 متر است. وسط این حیاط نیز یک حوض سنگی به ابعاد 40 در 5 متری وجود دارد که با گل و ماهی قرمز خودنمایی می‌کند.

حیاط کوچک:
پس از عبور حیاط بزرگ در قسمت شمال شرقی دالانی وجود دارد که شما را به حیاط کوچک می‌رساند. این حیاط 35 متر طول و 20 متر عرض دارد. وسط حیاط نیز یک حوض کوچک وجود دارد.

ایوان:
مسجد وکیل دارای چندین ایوان است. در بخش شملی مهم‌ترین ایوان یعنی طاق مروارید قرار دارد. در این ایوان سه طاق نما وجود دارد. شاه تویز، گلدسته و طاق‌ها نیز در کنار این مسجد قرار دارد. در بخش جنوبی طاق مروارید نیز یک ایوان دیگر چهار طاقه وجود دارد که با کاشی کاری و حجاری زینت شده است.

طاق نماها:
در مسجد وکیل طاق نماهای زیادی است. در قسمت شرقی ئ غربی نیز 11 طاق نما به صورت قرینه قرار دارد که درست پشت آنها دو رواق کوچک به چشم می‌خورد. روی این طاق نماها با کاشی‌های هفت رنگ پوشیده شده و بالای آن آیه‌های از قرآن نوشته شده است.

شبستان‌ها:
در مسجد وکیل شیراز دو شبستان وجود دارد که یکی به نام شبستان شرقی و دیگری به نام شبستان زمستانی شناخته می‌شوند. این شبستان 20 در 25 متر است و دارای 12 ستون است. تزئینات کاشی کاری شده، سقف آجری، کتیبه‌های قرآنی شبستان زمستانی را به وجود می‌آورد. شبستان شرقی یا شبستان کوچک نیز روبروی طاق مروارید است. شبستان بزرگ  مسجد وکیل 5000 متر مربع است و 48 ستون مارپیچی این شبستان را آراسته است. کف این شبستان از تخته سنگ سیاه پوشیده شده است.

محراب و منبر مرمری:
در شبستان اصلی مسجد یک منبر و محراب مرمری وجود دارد. این منبر دارای 14 پله است که به نیت 14 معصوم ساخته شده است. گفته شده است که سنگ محراب نیز از به دستور کریم خان زند از مراغه آورده شده و حجاری شده است. دیوارهای محراب مرمری نیز تماما کاشی کاری شده و معرق کاری محراب نیز سبب زیباسازی آن شده است.

ستون‌ها:
در مسجد وکیل 48 ستون سنگی وجود دارد. این ستون‌ها به صورت مارپیچی هستند. طرح‌های روی این ستون‌های سنگی به صورت کاملا قرینه و ظریف طراحی شده است.
 

آدرس مسجد وکیل شیراز 

آدرس مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز در خیابان طالقانی شیراز درست در مجاورت بازار وکیل قرار دارد. مسجد وکیل در نزدیکی میدان شهرداری که یکی از مهم‌ترین میدان‌های شیراز است؛ قرار دارد. نزدیک‌ترین راه برای رسیدن به مسجد استفاده از مترو است. ایستگاه زندیه نزدیک‌ترین ایستگاه به مسجد هستند. با پیاده شدن در ایستگاه زندیه و سوار شدن اتوبوس در میدان شهدا به آسانی می‌توان به مسجد وکیل برسید. علاوه بر این با وسیله نقلیه شخصی و همچنین استفاده از تاکسی سرویس نیز می‌توانید با کمترین دردسر به یکی از مهم‌ترین جاهای دیدنی شیراز یعنی مسجد وکیل برسید.
آدرس مسجد وکیل: استان فارس، شهر شیراز، خیابان طالقانی، غرب بازار وکیل

اطلاعات بازدید از مسجد وکیل شیراز

اطلاع از ساعت ورود و خروج و همچین هزینه ورودی از مهم‌ترین سوالات هستند. به این صورت گردشگران می‌توانند با اطلاع دقیق و بدون اتلاف وقت از جاذبه‌های هر شهر دیدن کنند.
برای بازدید از مسجد وکیل می‌توانید از 8 صبح تا 8 شب در هر ساعت از شبانه روز اقدام کنید. هزینه ورود یا بلیط ورودی این جاذبه در سال 1399 برای گردشگران داخلی 4000 تومان و برای گردشگران خارجی 20000 تومان در نظر گرفته شده است. خوب است بدانید که مسجد در روزهایی چون تاسوعا، عاشورا، شهادت امام علی (ع)، رحلت پیامبر(ص)، رحلت امام خمینی و شهادت امام جعفر صادق (ع) تعطیل می‌باشد.

 

با همراهی ما در این بلاگ با مسجد وکیل شیراز و اطلاعات قابل توجه این جاذبه آشنا شدید. شهر شیراز پر از دیدنی‌های مهم چون حافظیه شیراز، تخت جمشید و یا آرامگاه سعدی دیدن کنید. 
جهت خرید بلیط چارتر هواپیما در سفرهای خارجی و داخلی به سایت چارتر 118 مراجعه کنید. با مراجعه به سایت ما و خرید فوری بلیط هواپیما می‌توانید به اقتصادی‌ترین حالت ممکن بلیط مقصد مدنظر خود را خریداری کنید. 


خرید بلیط هواپیما

بدلیل گذشت 15 دقیقه از زمان آخرین بروز رسانی باید جستجوی خود را تکرار نمایید.


جستجوی جدید
×
English العربی

راهنمای نصب اپلیکیشن iOS

1. در مرورگر سافاری در نوار پایین همین صفحه این دکمه را فشار دهید :

2.در منو باز شده ردیف پایین را به سمت چپ بکشید (در iOS13 به سمت بالا بکشید) و این دکمه را فشار دهید :

3. در بالای صفحه این دکمه را فشار دهید :

4. پس از بستن مرورگر، آیکون اپلیکیشن به گوشی شما اضافه شده و آماده استفاده میباشد.

1.في أسفل متصفح Safari ، انقر فوق :

2.في القائمة المنبثقة ، اسحب الصف السفلي إلى اليسار (iOS13 اسحب إلى أعلى) واضغط على هذا الزر:

3. في الجزء العلوي من الشاشة ، اضغط على هذا الزر:

4. بعد إغلاق المتصفح ، أيقونة التطبيق على الهاتف لقد أضفت وجاهزة للاستخدام.

1. In the toolbar on the bottom of the Safari browser, click on :

2. Select the :

3. In the next step, in the top right corner, click on :

4. A shortcut of the app will appear on your home screen, and the app is ready to use.