کلیسا چورا استانبول | ردپای بیزانس

کلیسا چورا استانبول یکی از شگفت انگیزترین جاذبه‌های تاریخی در کشور ترکیه است که کمتر به آن توجه شده است. اما اگر کمی با این بنای تاریخی که یادگاری از دوران بیزانس است کمی بیشتر آشنا گردید؛ متوجه خواهید شد که کلیسا چورا یکی از قابل تامل‌ترین کلیساهای استانبول و حتی جهان است. در این صفحه قصد ما معرفی این کلیسا فوق العاده و بررسی ویژگی منحصربه‌فرد کلیسا چورا با دیگر کلیساهای جهان است. این کلیسا از بعد معماری، تاریخی، مذهبی و هنری یک شاهکار بی بدل در دنیاست. در صورتی که قصد دارید به استابول سفر کنید و یا اطلاع عمومی خود را افزایش دهید با چارتر 118 همراه باشید تا اطلاعات مفید و جامع را در عرض چند دقیقه به دست آورید.

کلیسا چورا استانبول

تاریخچه کلیسا تاریخی چورا

همانطور که در قسمت ابتدایی اشاره شد؛ کلیسا چورا یک بنای یادگاری است که از دوران بیزانیس باقی مانده است. به عبارت دقیق‌تر این کلیسا برای مسیحیان ارتدکس در سال 330 تا 1453 ساخته شده است. البته این نکته قابل به ذکر است که کلیسا چورا نیز مانند اکثر جاهای دیدنی ترکیه پس از روی کار آمدن دولت عثمانی در قرن 16 میلادی و به دنبال آن سقوط امپراطوری روم شرقی، تغییر کاربری داده شده است. کلیسا بزرگ و زیبای چورا که آن زمان در خارج از شهر بود نیز در این تغییر کاربری به مسجد تبدیل شد و همواره مورد توجه افراد مومن واقع می‎شد.
اما با مرور زمان کلیسا چورا رو ویرانی بود تا این که در قرن 11 میلادی یک بانوی مذهبی به نام ماریا دوکاینا کلیسا یا مسجد چورا مورد بازسازی قرار گرفت. اما در قرن 12 با وقوع یک زلزله بزرگ کلیسا چورا نیز ویران شد. پس از آن نیز کلیسا به دست وزیر خزانه و مسئول خانه‌ی هنرهای بیزانسی یعنی تئودور متوکیتکس مرمت شد. با سقوط عثمانی‌ها نیز کلیسا چورا به موزه تغییر کاربری پیدا کرد و برای بازدید عموم راه اندازی شد.

با جاهای دیدنی باکو را بشناسید.

بررسی معنای کلمه چورا در زبان ترکی

یکی از قسمت‌های اصلی برای شناختن یک بنا آشنایی با نام آن است. شاید برای شما هم سوال باشد که چورا به چه معنایی است؟ چورا در واقع در زبان یونانی به معنی " روستایی" یا " خارج از شهر" است. این نامگذاری به این نکته اشاره دارد که کلیسا چورا در خارج از شهر یا در حومه‌ی شهر ترکیه قدیم ساخته شده است. اما قبل از انتخاب نام چورا این کلیسا اولین بار به نام " کلیسا منجی مقدس در از خارج از دیوار" شناخته می‌شده است. 
پس از آن که کلیسا چورا استانبول مورد بازسازی قرار گرفت و به موزه تبدیل شد؛ از آن پس به نام موزه کاریه تغییر کرد. چرا که در دوران عثمانی این کلیسا، مسجد شد و به نام‌هایی چون " کنیس کامی" یا " کاری کامی" بر گرفته از نام " آنتیک یا هادیم علی پاشا کامی وزیر" خوانده می‌شود. با تبدیل رسمی کلیسا چورا به موزه در سال 1948 نام این بنا " موزه کاریه" شد. اما در سال 2020 دوباره این موزه به نام کلیسا یا مسجد چورا خوانده شد.

با مسجد سلیمانیه استانبول نیز آشنا شوید.

آشنایی با معماری اصیل کلیسا چورا

کلیسا چورا
کلیسا چورا و مسجد ایاصوفیه از مهم‌ترین بناهایی با معماری بیزانسی در ترکیه هستند. معماری بیزانسی ابتدایی همان معماری رومی است که از دوران امپراطوری روم شرقی به یادگار مانده است. کلیسیا چورا یک ساختار سکولاری دارد که تحت تاثیر معماری شرقی واقع شده است. شکل صلیب مانند این کلیسا از طرح‌های یونانی در سال 1077 می‌باشد. در سبک معماری بیزانسی بجای موزاییک و سنگ‌ها از آجر برای تزئینات و حکاکی‌ها استفاده شده است. علاوه بر این گنبد کلیسا نیز بسیار پیچیده‌تر از گنبد کلیساهای قبل از آن است. 
نقاشی‌های درب اصلی، دیواره‌ها موزاییک‌های کلیسا چورا از ویژگی‌های بارز این کلیساست. نقاشی‌های آبرنگی و شگفت انگیز کلیسا کلیسا چورا استانبول صحنه‌های زندگی حضرت مسیح و مریم مقدس را به تصویر کشیده است. در اصلی این کلیسا در بخش غربی است. پس از وارد شدن به هشتی وارد هشتی داخلی و سرای اصلی خواهید شد که موزاییک‌ها و نقاشی‌ها پیش چشمان شماست. در هشتی یک کلیسا کوچک وجود دارد. کلیسا چورا جمعا دارای 6 گنبد است که بزرگ‌ترین آن با 7 متر قطر در سرای اصلی قرار دارد.

در مورد اب انبار باسیلیکا استانبول نیز بدانید.
 

اطلاعاتی درباره کلیسا چورا ترکیه

در ادامه به چندین نکته ضروری برای بازدید از مسجد چورا خواهیم پرداخت. با اطلاع از موارد زیر به راحتی می‌توانید از این جاذبه‌ی تاریخی دیدن کنید.
قبل از آن که کلیسا چورا به مسجد تبدیل گردد؛ هزینه ورودی این جاذبه 65 لیر بود. اما پس از تغییر کاربری کلیسا به مسجد، هزینه ورود به مسجد چورا رایگان می‌باشد. 
برای بازدید از مسجد چورا می‌توانید از ساعت 9 صبح تا پنج عصر هر ساعتی که دوست دارید را انتخاب کنید.
دقت داشته باشید که مسجد در هنگام اقامه نماز فرش شده و کف موزاییک‌های آن قابل رویت نیست. بنابراین می‌توانید پس از برگزاری نماز به بازدید از مسجد چورا بروید تا از تماشای موازییک‌های زیبای آن محروم نباشید.
در نزدیکی کلیسا چورا جاذبه‌هایی چون کاخ موزه تکفور، مسجد مهر و ماه سلطان، دیوارهای قسطنطنیه و محله بالات واقع شده است که پس از بازدید از مسجد چورا می‌توانید از این جاذبه‌ها نیز دیدن کنید.

معرفی بخش‌های مختلف کلیسای چورا

بخش های کلیسا چورا استانبول
کلیسای چورا نیز مانند تمامی کلیساها و بناهای تاریخی و مذهبی از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است که هر کدام کاربری مخصوص به خود را داشتند. این کلیسا نیز دارای هشتی‌های داخلی و خارجی، یک ساختمان دو طبقه، سرا، گنبد و... است که در این قسمت به شمات معرفی خواهد شد.

هشتی‌ها:
به فضای آستانه‌ی درهای اصلی هشتی گفته می‌شود. کلیسای چورا نیز دارای دو هشتی خارجی و داخلی است. هشتی خارجی بزرگ‌تر و شکیل‌تر از هشتی داخلی است و به هشتی داخلی راه دارد. هشتی خارجی که شما را به بخش داخلی متصل می‌کند از یک راهروی 23 متری تشکیل شده است. تمامی قسمت‌های هشتی خارجی به موزاییک‌های زیبا و ظریف با تصاویر زندگی حضرت مسیح و حضرت یوسف مزین شده است.

سرای اصلی: 
سرای اصلی کلیسا را یک فضای 150 متر مربعی در برمی‌گیرد. در واقع پس از عبور از درب ورودی و هشتی‌ها وارد سرای اصلی خواهید شد. سرای اصلی بی نظیرترین کاشی کاری‌ها را در کل این کلیسا دارد. کف و سقف سرای اصلی از سنک مرمر به رنگ‌های زرد، سبز و آبی است. موزاییک‌های نقش زده شده سرای اصلی تصاویر مسیح و مریم مقدس هستند.

کلیسای کوچک:
کلیسای کوچک در دل کلیسای چورا استانبول قرار دارد. این کلیسا در قسمت شرقی سرای اصلی قرار دارد. با گذر از درب کوچک آن به کلیسای کوچک وارد می‌شوید. در این کلیسای کوچک بزرگ‌ترین گنبد واقع شده است. کلیسای کوچک چورا نیز پر از کاشی‌های رنگی است که زندگی و رستگاری حضرت مسیح و مادرش را به تصویر کشیده است. دو لوح زیبا در این کلیسا وجود دارند که حائز اهمیت هستند.

علت شهرت کلیسای چورا و آثار آن 

چیزی که کلیسای چورا استانبول به یک کلیسای مشهور و محبوب تبدیل کرده است؛ قطعا نقاشی‌ها و کاشی‌ کاری‌های هنرمندانه می‌باشد. کاشی‌ها و موزاییک‌های این کلیسا علاوه بر آن که با رنگ‌های آبرنگی جلای خاصی دارند، مضامین طراحی شده روی این موزاییک‌ها بسیار جذاب است. موزاییک‌ها و کاشی‌های کلیسای چورا تماما تصاویری از داستان‌های کتاب مقدس هستند. 18 عدد تابلوی موزاییکی آبرنگی از داستان‌هایی از زندگی مریم مقدس است. 
یکی دیگر از نقاشی‌های نامی در کلیسای چورا نیز که سبب نامی شدن این کلیسا در جهان گردید؛ سفارش نقاشی‌های زیبای کلیسا بود. تئودور متوشیتیس فردی دانشمند، شاعر، محقق و هنرمند بود که سفارش نقاشی‌های چشم نواز و تامل برانگیز دیوارهای کلیسا را داد. در این نقاشی تئودور در لباسی خاص در حال تقدیم کردن کلیسای چورا به حضرت مسیح است. تئودور که در زندان بود پس از بانی خیر شدن از زندان آزاد شد و به عنوان راهب در کلیسا فوت کرد و به خاک سپرده شد.
 

آدرس کلیسا چورا استانبول

آدرس کلیسا چورا استانبول
کلیسا چورا درست بر روی تپه‌های گلدن هورن واقع شده است. این تپه‌ها در بخش جنوبی خلیج شاخه طلایی و در منطقه شمال فاتح در محله ادیرنکاپی قرار دارد. به عبارت دیگر مسجد چورا در فاصله 5 کیلومتری شمال غربی محله سلطان احمد است. این جاذبه‌ی شاهکار مذهبی با میدان مشهور استانبول یعنی میدان تکسیم 7 کیلومتر، با محله رنگارنگ بالات 1 کیلومتر و با خلیج شاخ طلایی 2 و نیم کیلومتر فاصله دارد. به طور دقیق‌تر مسجد چورا در خیابان درویسالی، خیابان کاریه کامی واقع شده است.
کلیسا چورا در بخش آسیایی استانبول است اگر در این محله قرار دارید؛ می‌توانید با مترو خود را به ایستگاه ادیرنکاپور برساند و با کمی پیاده روی به کلیسا برسید. علاوه بر در هر گوشه از شهر استانبول نیز باشید می‌توانید با اتوبوس و تاکسی از طریق میدان تکسیم خود را به مسجد چورا برسانید.

کلیسا چورا استانبول پس از دولما باغچه استانبول و مسجد ایاصوفیه از مهم‌ترین جاهای دیدنی تاریخی استانبول است. در صورتی که قصد دارید به ترکیه سفر کنید؛ مقالات مرتبط با ترکیه چون بهترین رستوران‌های استانبول، تفریحات استانبول و غذاهای خیابانی استانبول را از دست ندهید.
در آژانس مسافرتی چارتر 118 بلیط هواپیما ارزان قیمت ترکیه همه روزه به فروش می‌رسد. برای اطلاع از قیمت بلیط هواپیما استانبول به قیمت مناسب از سایت رزواسیون ما مراجعه کنید. یکی از پیشنهادات ما برای کاهش هزینه‌های سفر خرید فوری بلیط هواپیما به مقصد مورد نظر می‌باشد. 


خرید بلیط هواپیما

بدلیل گذشت 15 دقیقه از زمان آخرین بروز رسانی باید جستجوی خود را تکرار نمایید.


جستجوی جدید
×
English العربی

راهنمای نصب اپلیکیشن iOS

1. در مرورگر سافاری در نوار پایین همین صفحه این دکمه را فشار دهید :

2.در منو باز شده ردیف پایین را به سمت چپ بکشید (در iOS13 به سمت بالا بکشید) و این دکمه را فشار دهید :

3. در بالای صفحه این دکمه را فشار دهید :

4. پس از بستن مرورگر، آیکون اپلیکیشن به گوشی شما اضافه شده و آماده استفاده میباشد.

1.في أسفل متصفح Safari ، انقر فوق :

2.في القائمة المنبثقة ، اسحب الصف السفلي إلى اليسار (iOS13 اسحب إلى أعلى) واضغط على هذا الزر:

3. في الجزء العلوي من الشاشة ، اضغط على هذا الزر:

4. بعد إغلاق المتصفح ، أيقونة التطبيق على الهاتف لقد أضفت وجاهزة للاستخدام.

1. In the toolbar on the bottom of the Safari browser, click on :

2. Select the :

3. In the next step, in the top right corner, click on :

4. A shortcut of the app will appear on your home screen, and the app is ready to use.