معرفی کامل آرامگاه خیام نیشابوری

آرامگاه خیام نیشابوری یکی از امکان گردشگری نزدیک شهر مشهد است که جزء 10 تا از برترین جاهای دیدنی مشهد محسوب می‌شود. هر ساله توریست‌ها و گردشگران فراوانی برای بازدید از جاذبه‌های هنری و ادبی این شهرستان با یک سفره یک روزه به نیشابور سفری بیادماندنی‌تری را از سفر به مشهد برای خود و خانواده‌هایشان رقم می‌زنند. آرامگاه خیام نیز یک محیط پر از آرامش و سبز است که از نظر روحی و بصری پر از حس خوب و مثبت است. برای شناختن بیشتر این شاعر ایرانی و آرامگاه این بزرگ مرد ادبی ایران با مجله گردشگری چارتر 118 تا پایان این مقاله همراه باشید تا به صورت مجازی سفری به نیشابور داشته باشید.

آرامگاه خیام نیشابوری

معرفی کوتاهی درباره جناب خیام

خیام نیشابوری که به نام کامل حکیم ابوالفتح عمر ابن خیام نیشابوری شناخته می‌شود یکی از شاعران بزرگ ایرانی است که علاوه بر زبان فارسی به زبان عربی نیز شعر می‌گفت. خیام در ابتدای قرن پنجم هجری دیده به جهان گشوده و علاوه بر شعر در حوزه‌های دیگری چون ریاضیات، پزشکی و علم نجوم فعالیت داشته است. در واقع حیکم عمر خیام علاوه بر شاعر یک دانشمند و عالم بزرگ زمانه‌ی خود بوده است. اما چیزی که نام خیام را به زبان همگان جاری می‌کند، شعرهای بی مثال او می‎باشد.
این شاعر و عالم پرآوازه با دستاوردهای متنوعی که به دست آورده است در میان دیگر دانشمند ایرانی نیز می‌درخشد. یکی از فعالیت‌های اصلی خیام تنظیم تقویم جلالی یا همان گاه شماری جلالی بوده است. هر ساله 28 اردیبهشت ماه سال روز گرامیداشت خیام نیشابوری است. پس از فوت وی هوشنگ سیحون دست به ساخت یک مقبره یا آرامگاه بسیار زیبا و هنرمندانه برای این شاعر نامی می‌زند. امروزه مقبره خیام از نظر ادبی، فرهنگی و معماری در قطب گردشگری خراسان نقش بسزایی را ایفا می‌کند. 

تاریخچه مقبره عمر خیام نیشابوری

آرامگاه خیام
اطلاع از تاریخچه‌ی هر مکان دیدنی به شما کمک می‌کند تا ماهیت و ارزش آن بنا بیشتر آشنا گردید. عمر خیام در 12 آذر ماه سال 536 قمری یا 1131 میلادی در گورستان مرکزی حیره شهرستان نیشابور به خاک سپرده شد. این بدان معناست که شاعر، دانشمند و فیلسوف ایرانی در ابتدا در یک گورستان عمومی و معمولی دفن شده است. بعد از آن نیز آرامگاهی کوچک درون یک اتاق در ضلع شرقی مسجد محمد محروق برای خیام تهیه شد. اما سپس بعد از مشورت‌ها و سخن‌های بسیار در سال 1313 یک آرامگاه سنگی روباز و بسیار ساده برای خیام ساخته شد.
پس از آن در سال 1338 مهندس هوشنگ سیحون به همت حسین جودت دست به ساخت یک سازه زیبای معماری در شان و منزلت خیام بزرگ ایران صادر شد. طراحی، پایه ریزی، اجرا و ساخت پروژه آرامگاه خیام نیشابوری کنونی در سال 1341 به پایان رسید و این آرامگاه چشم نواز و هنرمندانه در سال 1343 به طور رسمی افتتاح گشت. 

در مورد ارامگاه ابوعلی سینا نیز بدانید.

معماری شگفت انگیز مقبره خیام

آرامگاه خیام نیشابوری یکی باشکوه‌ترین آرامگاه‌های شعرا در ایران است. آرامگاه عمر خیام در یک باغ بزرگ و پر از درخت در زمینی 20 هزار متری ساخته شده است. این مقبره با ویژگی‌های ظاهری و جذابی که دارد خود به یک بنای دیدنی در ایران تبدیل شده است. ارتفاع مقبره خیام 22 متر است که از جنس فلز و بتون مقام به صورت ترکیبی ساخته شده است. به عبارت دیگر هسته این سازه هنرمندانه از جنس فلز و پیکره‌ی آن از جنس بتون است. این مقبره دارای 10 پایه است که با اشکال مختلف هندسی با نظمی باور نکردنی در کنار هم چیده شده‌اند. اما بیشترین شکل هندسی بکار رفته شده در این بنا لوزی است.
جالب است بدانید که تمامی این کتیبه‌های اطراف مقبره خیام با اشعاری زیبا از رباعیات و شعرهای ناب خیام به خط خوش نستعلیق به چشم می‌خورد. این ستون‌ها با کاشی‌های فیروزه رنگ با ترکیبی از هنر کهن ایرانی و معماری مدرنیته است. اگر کمی به آرامگاه خیام دقیق نگاه کنید، متوجه خواهید شد که بنا طوری ساخته شده است که به علومی که این دانشمند ایرانی در آن فعال بود نیز اشاره دارد. برای مثال عدد 10 پایه اولین عدد دو رقمی اصلی ریاضی است یا سقف درهم و ستاره‌ای این بنا به علم نجوم اشاره دارد. در آخر باید بگوییم که آرامگاه خیام با سروهای بلند محاصره شده است.

بخش‌های اصلی آرامگاه خیام

در این قسمت می‌خواهیم شما را با قسمت‌های مختلف آرامگاه خیام نیشابوری آشنا کنیم. به این صورت که شما قبل از بازدید این جاذبه دیدنی که یکی از مهم‌ترین جاهای دیدنی مشهد است. این جاذبه‌ را یک باغ بزرگ و سرسبز، یک سازه هندسی منحصربه‌فرد، موزه، کتابخانه، رستوران، بازارچه و عکساخانه تشکیل می‌دهند. هر یک از قسمت‌های تشکیل دهنده این مجموعه فرهنگی و هنری به نوعی ارزشمند هستند. اما بخش‌های اصلی آرامگاه خیام نیشابوری شامل موزه‌ای بزرگ و تخصصی و کتابخانه می‌شود. 

موزه خیام

موزه خیام یک مجموعه‎‌ی غنی است که جزء دیدنی‌های آرامگاه خیام به شمار می‌رود. این موزه در سال 1376 ساخته شد و پس از 4 سال به طور رسمی افتتاح شد. این موزه یک موزه دولتی است که به صورت تخصصی به موضوعات مختلفی پرداخته است. موزه خیام از یک بنای 120 متری و چهار بخش تشکیل شده است. موزه‌های ستاره‌ شناسی، ظروق فلزی، ظروف سفالی و نسخ خطی بخش‌های مختلف گنجینه‌ی خیام هستند.
در موزه ستاره شناسی ادوات ستاره شناسی، انواع قطب نما و... وجود دارد. در موزه ظروف فلزی و مفروغی ظروفی از قرن پنجم تا هفتم به نمایش گذاشته شده است. موزه سفالی نیز ظرف‌های سفالی از قرن سوم تا هفتم را گردآوری کرده است و در موزه نسخ خطی تمامی نسخه‌های دست نوشته نجوم و تابلوهای حکیم عمر خیام نگهداری می‌شود.


کتابخانه خیام

کتابخانه آرامگاه خیام نیشابوری درست در نزدیکی موزه خیام واقع شده است. این کتابخانه بزرگ‌ترین کتابخانه شهرستان نیشابور است. در این کتابخانه می‌توانید کتاب‌های قدیمی و جدید فراوانی را در موضوعات مختلف در اختیار داشته باشید. البته بخشی از کتاب‌های تاریخی و ارزشمند این کتابخانه به کاروان سرای شاه عباس انتقال داده شده است.

امکانات تفریحی مجموعه فرهنگی خیام

تاکنون به معرفی قسمت‌های فرهنگی آرامگاه خیام پرداختیم. اما همانطور که عنوان شد؛ به جزء موزه و کتابخانه بخش‌های تفریحی و گردشگری دیگر نیز دارد. البته لازم است عنوان شود که به علاوه امکانات تفریحی که در ادامه آورده خواهد شد؛ این آرامگاه تفریحی به مجهز به تمامی امکانات رفاهی از جمله سرویس بهداشتی، پارکینگ و... است.


باغ

فضای باغ آرامگاه خیام نیشابوری یک فضای فوق العاده سرسبز و روح نواز است. درختان سربه فلک کشیده و گلکاری‌های باغ خیام خود محیطی مفرح برای خوشگذرانی می‌باشد. 


رستوران

رستوران آرامگاه خیام با غذاهای فوق العاده خوشمزه و متنوعی که دارد هر روزه در تمام طول سال میزبان توریست‌ها و گردشگرانی است که برای تماشای آرامگاه خیام به نیشابور سفر می‌کنند.


کافه

یکی دیگر از امکانات تفریحی کاخ گلستان کافه است. کافه‌ای که در آن می‌توانید با صرف چای و قهوه و خوردن کیک یک میان وعده عالی را نوش جان کنید.


بازارچه خیام

بازارچه‌ی خیام جذاب‌ترین بخش از مجموعه تفریحی آرامگاه خیام است. در این بازارچه انواع صنایع دستی نیشابور، زیورآلات فیروزه اصل نیشابوری، کتاب‌های شعر خیام، خوراکی‌ها و... به فروش می‌رسد.


عکاسخانه خیام

عکس گرفتن با مکان‌های گردشگری و ثبت خاطره یکی از لذتبخش‌ترین بخش‌های سفر است. با کرایه کردن لباس‌های سنتی از عکساخانه خیام می‌توانید خاطراتی از سفر خود را ثبت کنید.
 

آرامگاه خیام نیشابوری کجاست؟

آرامگاه خیام کجاست؟
آرامگاه خیام در شهرستان نیشابور واقع شده است و نماد این شهر می‌باشد. برای رسیدن به این جاذبه باید به بزرگراه مشهد_نیشابور که به بزرگراه امام رضا معروف است بروید. این مجموعه گردشگری قبل از شهر نیشابور و بعد از پمپ بنزین صحرا نورد به سمت میدان شادیاخ است. با راندن در بلوار آزادگان و خروجی خیام از میدان و رسیدن به انتهای بلوار به باغ آرامگاه خواهید رسید. با وسیله نقلیه شخصی و سوارشدن بر خط 10 اتوبوس به راحتی می‌توانید از این جاذبه دیدن کنید.
پس از بازدید از حرم مطهر رضوی، موزه آستان قدس رضوی، آرامگاه فردوسی مشهد و... خوب است برای تماشای آرامگاه خیام و عطار به نیشابور سفر کنید. این جاذبه هر روزه از ساعت 8 صبح تا 8 شب به جزء ایام تعطیل فعال است.

سخن نهایی
در این مقاله به معرفی کامل آرامگاه خیام نیشابوری پرداختیم. شهر مشهد از توریستی‌ترین شهرهای ایران است. این کلان شهر پیشرفته از نظر جاذبه‌های زیارتی و سیاحتی چیزی کم ندارد. پس از گشت و گذار در شهر مشهد و بازدید از دیدنی‌های شهر مشهد و گشت و گذار در بهترین رستوران‌های مشهد مشهدگردی کافیست و باید به بازدید از شهرستان نیشابور بروید و نیم روزی را در این شهر ادبی و فرهنگی خاطره سازی کنید. 
در صورتی که قصد دارید با پرواز به مشهد مقدس سفر کنید؛ می‌توانید برای خرید بلیط ارزان هواپیما روی مجموعه چارتر 118 حساب باز کنید. اگر قصد دارید در ایام تعطیلی و شلوغ سال چون عید نوروز به مشهد سفر کنید؛ بهترین راه برای خرید بلیط دو طرفه در این ایام پر تقاضا خرید بلیط چارتری مشهد از طریق سایت رزواسیون چارتر 118 است.


خرید بلیط هواپیما

بدلیل گذشت 15 دقیقه از زمان آخرین بروز رسانی باید جستجوی خود را تکرار نمایید.


جستجوی جدید
×
English العربی

راهنمای نصب اپلیکیشن iOS

1. در مرورگر سافاری در نوار پایین همین صفحه این دکمه را فشار دهید :

2.در منو باز شده ردیف پایین را به سمت چپ بکشید (در iOS13 به سمت بالا بکشید) و این دکمه را فشار دهید :

3. در بالای صفحه این دکمه را فشار دهید :

4. پس از بستن مرورگر، آیکون اپلیکیشن به گوشی شما اضافه شده و آماده استفاده میباشد.

1.في أسفل متصفح Safari ، انقر فوق :

2.في القائمة المنبثقة ، اسحب الصف السفلي إلى اليسار (iOS13 اسحب إلى أعلى) واضغط على هذا الزر:

3. في الجزء العلوي من الشاشة ، اضغط على هذا الزر:

4. بعد إغلاق المتصفح ، أيقونة التطبيق على الهاتف لقد أضفت وجاهزة للاستخدام.

1. In the toolbar on the bottom of the Safari browser, click on :

2. Select the :

3. In the next step, in the top right corner, click on :

4. A shortcut of the app will appear on your home screen, and the app is ready to use.