همه چیز درباره آرامگاه سعدی شیراز (سعدیه)
شیراز را مهد شعر و شاعری ایران میدانند. شیراز را به نامهایی چون شهر عشاق و یا شهر نارنجها، رنگها و... میشناسند. به دلیل وجود شاعران بزرگی چون سعدی و حافظ است که شیراز را قطب شعر و شاعری ایران لقب دادهاند. ما در مقالات قبلی درباره جاهای دیدنی شیراز و همچنین حافظیه شیراز سخن گفتیم. در این مقاله نیز قرار است به صورت اختصاصی به معرفی آرامگاه سعدی شیراز (سعدیه) بپردازیم. پس اگر تاکنون به شیراز زیبا سفر نکردهاید و یا به سبب علاقه مندی به شاعران ایرانی دوست دارید در مورد آرامگاه سعدی بیشتر بدانید با ما تا پایان این مطلب همراه باشید.
سفر به شیراز به صورت هوایی بهترین انتخاب برای داشتن یک سفر بدون دردسر و بدون خستگی است. سفر هوایی برای افرادی که قصد صرفه جویی در سفر را دارند و یا با بچه کوچک سفر میکنند به شدت توصیه میشود. در این میان سفر هوایی با وجود مزایای که دارد یک عیب بزرگ دارد که آن هم هزنیه بالای بلیط است. با رزرو بلیط در سایت چارتر 118 میتوانید خرید ارزانترین بلیط هواپیما را خریداری کنید.
معرفی نامه درباره آرامگاه سعدی بزرگ
هر شهری به یکسری از جاذبهها و امکان گردشگریاش بیشتر شناخته میشود. درست است که شیراز شهری با بی شمار جاذبهی گردشگری و توریستی است اما در میان این جاذبهها، حافظیه و سعدیه در جایگاه بالاتری قرار دارند. در واقع یکی از مشهورترین جاهای دیدنی شیراز آرامگاه سعدی است. سعدی از شعرای بزرگ ایران است که اشعار او مورد لطف و عنایت شعرا و اهل ادب است. آرامگاه سعدی که در یک باغ بسیار بزرگ قرار دارد از یک مقبرهی زیبا با معماری منحصربهفرد با جوی آب آبی رنگ و درختان و گل کاریهای روح نواز زینت شده است. این آرامگاه با رنگهای لاجوردی و آبی با ستونهای بلند حال و هوایی معنوی و دلنیشین را به بازدید کنندگان منتقل میکند.
جالب است بدانید که محیط آرامگاه کنونی سعدی بزرگ در گذشتههای دور و زمان حیات سعدی، محل زندگی این شاعر نامی بوده است. پس از مرگ سعدی این مکان با در نظرگیری گذران زمان و تاثیرات تاریخی و زمانی و تغییرات وارده در هر دوران به وجود آمده است. سعدیه از آن دست مکانهای تاریخی، فرهنگی و هنری ایرانی است که در میان توریستهای خارجی از آن به خوبی یاد میشود. هر ساله توریستهای زیادی هستند که برای تماشای جاذبههای دیدنی شیراز مهمان این شهر با صفا هستند. نکتهی قابل توجه این است که تصویر روی اسکناسهای 100 هزار ریالی، تصویر آرامگاه سعدی است که برای ایرانیان بسیار ارزشمند میباشد.
با سعدی شیرازی بیشتر آشنا گردید!
شرف الدین مصلح شیرازی همان شخص نام آور و خوش آوازهای است که از آن به اسم کوتاه سعدی شیرازی یاد میشود. سعدی شیرازی از مردان بزرگ تاریخ ایران است. سعدی بزرگ شاعر و نویسنده مشهور ایرانی است که در قرن هفتم هجری قمری میزیسته است. این شاعر خوشنام در سال 585 دیده به جهان گشوده است و در سال 606 نیز دیده از جهان بسته است و به عبارت دیگر دار فانی را وداع گفته است. همانطور که مشخص است، سعدی در شهر شیراز و در یک خانواده فرهیخته و عالم به دنیا میآید. او از زمان کارهای پژوهشی و فراگیریهای گسترده علمی خود را آغاز میکند. با نابسمانی اوضاع شیراز در زمان خوارزمشاهیان سعدی وارد مرحله جدید زندگی خود یعنی جهان گردی میشود.
وی سی سال تمام را دائما در سفر به میگذراند. حبشه، هندوستان و مصر تنها بخشی از کشورهایی هستند که سعدی در آن زندگی گذرانده است. بوستان و گلستان سعدی که دو اثر فاخر این شاعر هستند نیز در طول همین سفرها نوشته شده است. اگر آثار شاخص این شاعر بزرگ را بخوانید در مییابید که در نوشتهها و اشعار او ردپای ماجراها و تجربههای سفرهای او دیده میشود. سعدی عمر درازی میکند و همواره در طول حیات و مرگ خود مورد لطف بوده است. امروزه نیز آرامگاه سعدی شیراز هر ساله مملو از عاشقان این شاعر بزرگ است.
تاریخچهای از آرامگاه سعدی یا سعدیه
تاریخچه آرامگاه این شاعر ما را به قرنها پیش خواهد برد. درست زمانی که فضای کنونی آرامگاه تنها یک خانقاه بوده است. سعدی شیرازی سالیان زیادی را پس از بازگشت از سفرهای طولانی خود را در این خانقاه سپری کرده و سپس روزهای پایانی عمر خود را نیز در همین خانقاه بوده است. به همین جهت است که مقبرهی وی در همین مکان ساخته میشود. اما زمان دقیقی که مقبره یا آرامگاهی برای سعدی ساخته میشود به قرن هفتم باز میگردد. این مقبره توسط خواجه شمس الدین محمد یا آباقاخان ساخته میشود.
در دورههای تاریخی مختلف چون 998 و 1187 هجری قمری تغییراتی روی این آرامگاه صورت میگیرد. افرادی چون کریم خان زند، علی اکبر قوام الملک شیرازی و قاجاریها در مرمت و یا ساخت بخشهایی از مقبره دست داشتهاند. در اوایل دوره قاجار نیز آرامگاه به صورت کامل به دلیل مذهب تسنن تخریب شده اما مجدد توسط فتحعلی شاه قاجار مرمت جدی میشود.
موقعیت جغرافیایی آرامگاه سعدی شیراز
آرامگاه سعدی نه تنها جزء مهمترین جاذبههای گردشگری و توریستی شیراز است بلکه یکی از معروفترین جاهای دیدنی استان فارس نیز میباشد. به دلیل آن که تمامی مسافران و توریستها قصد بازدید از این جاذبه را دارند خوب است به صورت کامل و جامع در مورد موقعیت جغرافیایی این مقبره سخن بگوییم. آرامگاه سعدی در شمال شرق شهر خوش آب و هوای شیراز و در دامنهی کوهی که در انتهای خیابان بوستان است قرار دارد. در نزدیکی این مقبره نیز باغ دلگشای شیراز قرار دارد.
دسترسی به این مکان دنج و آرامش بخش بسیار راحت است. چرا که تمامی وسایل حمل و نقل عمومی شهر شیراز ازتاکسی، اتوبوس و مترو به سعدیه شیراز راه دارند. بنابراین براساس سلیقه خود میتوانید با هر وسیلهای به تماشای مقبره سعدی بروید.
مشخصات معماری ویژه سعدیه شیراز
مقبره سعدی به دست دو معمار بزرگ و ایرانی یعنی محسن فروغی و علی اکبر صادق است. به طور کلی معماری آرامگاه سعدی شیراز به سبک تلفیقی از دو سبک قدیم و جدید طراحی شده است. جالب است بدانید طراحی اولیه و معماری سعدیه از کاخ چهل ستون اصفهان الهام گرفته است. ایوان این بنا دارای ستون و رواقهایی به شکل ال لاتین است. مساحت آرامگاه 4/5 هکتار میباشد.
زیربنای ساختمان هشت ضلعی آرامگاه سعدی حدود 250 مترمربع است. قبر سعدی نیز در قلب هشت ضلعی قرار دارد. هر گوشه هشت ضلعی نیز مزین به کتیبههایی زیباست. گنبد مقبره سعدی نیز با کاشیهای فیروزهای و زیبا تزیین شده استو. ستونهای جلویی آرامگاه و دیوارهای آن نیز از متریالی چون سنگ تراورتن و سنگ گرانیت قرمز ساخته شده که جلوهای خاص دارد.
آشنایی با بخشهای مختلف داخلی سعدیه
سعدی نیز مانند اکثر جاذبههای تاریخی و قدیمی از بخشهای مختلفی تشکیل شده که اطلاع از آن به شما کمک میکند بهتر از این مکان دیدنی بازدید کنید. ورودی، آرامگاه سعدی، مقبره شوریده شیرازی، قنات، کوچه حمام سعدی، کتابخانه، حوض سکه، حوض ماهی و... است.
ورودی آرامگاه سعدی
برای وارد شدن به مجموعه مقبره آرامگاه سعدی باید از درب ورودی بگذرید. وقتی از درب ورودی وارد مقبره گردید به محوطهای پر از درخت و گل با درختچههای بزرگ و زیبا و حوض آبی رنگ و گنبد فیروزهای مقبره سعدی قابل رویت است.
آرامگاه سعدی
پس از گذر از فضای سبز محوطه حیاط یا باغ آرامگاه سعدی به بخش اصلی آرامگاه وارد شدهاید. در این بخش سنگ قبر سعدی قرار دارد. بر دیوارهای این بخش نیز میتوانید شاهد اشعار زیبای سعدی باشید.
مقبره شوریده شیرازی
علاوه بر سعدی شیرازی در آرامگاه سعدی شیراز شوریده شیرازی که فرزند اهلای شیرازی است قرار دارد. شوریده شیرازی یکی از عرفای بزرگ ایران است که نابینا بوده و در سمت چپ آرامگاه سعدی و در مقابل کتبیهای سرمهای رنگ واقع شده است.
قنات
زیر صحن آرامگاه سعدی درست در عمق 10 متری زمین قناتی پر آب است. آب قنات آرامگاه سعدی به حوض ماهی میریزد و مملو از مواد معدنی چون گوگرد و جیوه است.
کوچه حمام سعدی
در فاصله 150 متری سعدیه کوچهای است که در آن آبی مقدس برای شیرازیها وجود دارد. در زمانهای قدیم در چهارشنبه سوریها مردم برای گرفتن حاجات و دفع مریضی در آب کوچه حمام آبتنی میکردند.
کتابخانه
در ضلع غربی سعدیه شیراز ساختمانی 100 متری به رنگ سفید وجود دارد که در سال 1351 تاسیس شده است. کتابهای متنوعی اقتصاد، فلسفه، روانشناسی، پزشکی، ادبیات و... دارد.
حوض سکه
در کشور ما آب عنصری مقدس است. انداختن سکه در آب برای ما ایرانیان یک نماد است. انداختن سکه برای گرفتن حاجت و جنبه اعتقادی یکی از قسمتهای جذاب سعدیه است.
حوض ماهی
در فاصله 20 کیلومتری آرامگاه سعدی حوضی هشت ضلعی است که به حوض ماهی شناخته میشود. حوض ماهی تفریبا 30 متر مربع است که با 28 پله به آرامگاه وصل میشود. این حوض 3 نورگیر دارد و در آن هم نیز به رسم ایرانیان سکه انداخته میشود.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم به تمامی اطلاعات لازمه و شنیدنی درباره آرامگاه سعدی شیراز بپردازیم. حال با سفر به شیراز میتوانید با علم تمام به گوشه گوشه بنای این مقبره و همچنین تاریخچه این آرامگاه زیبا و باصفا سفری با درک بهتر و عمیقتر باشید.
برای خرید بلیط چارتری شیراز و یا هر شهر توریستی دیگر ایران تنها کافیست به رزرواسیون سایت چارتر 118 مراجعه کنید. شما میتوانید به صورت همه روزه و از طریق بازدید از سایت ما قیمت بلیط هواپیما را به صورت آنلاین و روزمرگی به دست آورید.