تنگه واشی کجاست و چه دیدنی هایی دارد؟

تنگه واشی از بهترین مناطق برای پیک نیکهای اطراف تهران در فصل تابستان است. گردشگران زیادی هر ساله از طبیعت زیبای این منطقه و آبشار آن بازدید میکنند.
تنگه واشی از بهترین ییلاق های نزدیک تهران و مقصدی مناسب برای سفر یک روزه از تهران و گذراندن آخر هفته های گرم تابستانی است. این منطقه در نزدیکی فیروزکوه واقع شده و طبیعت بکر و زیبا، صخرههای به هم پیچیده، رودخانه خروشان و آبشار، از جاذبههای آن است.
موقعیت جغرافیایی، آب و هوا و رودخانه تنگه واشی روز گرم تابستانی را برایتان مطبوع و دلپذیر میکند؛ اما مسیری دشوار دارد که برای همه افراد مناسب نیست. در این مقاله با این منطقه دیدنی نزدیک پایتخت بیشتر آشنا میشویم و هر آنچه برای سفر به تنگه واشی باید بدانید را توضیح میدهیم.
معرفی تنگه واشی
تنگه واشی یکی از بهترین مقاصد پیک نیک آخر هفته برای ساکنان تهران و اطراف آن است. این تنگه زیبا و آبشار انتهایی آن در نزدیکی شهر فیروزکوه قرار گرفتهاند. برای رسیدن به آبشار انتهای مسیر، باید از دو تنگه عبور کنید. تنگه اول «واشی» و تنگه دوم «سا» نام دارند و بهدلیل قرار گرفتن آبشار بعد از این تنگهها، آن را با نام آبشار «ساواشی» میشناسند. این آبشار 15 متر ارتفاع دارد و حوضچهای در پای آن تشکیل شده است.
در سفر یک روزه به تنگه واشی، میتوانید از طبیعت زیبای تنگهها، دشت زیبای ساواشی و منظره آبشار آن، لذت ببرید. دشت ساواشی از حدود 120 سال پیش قلمرو عشایر سنگسری بوده است. این تنگه زیبا قدمتی تاریخی نیز دارد که در طول مسیر تنگه میتوانید این نشانهها را ببینید.
تنگه واشی کجاست؟
تنگه واشی در فاصله حدود 20 کیلومتری فیروزکوه قرار گرفته است. در کیلومتر دو جاده فیروزکوه به تهران، مسیر فرعی بهسمت روستای «جلیزجند» وجود دارد. این روستا در 10 کیلومتری این جاده فرعی، دروازه ورود بهسمت تنگه واشی است. با گذشتن از روستا و دشت وسیع کشاورزی پس از آن و باغهای میوه، به رودخانهای میرسید که در طول تنگه واشی جریان دارد و از آبشار ساواشی سرچشمه میگیرد. از این منطقه چشمانداز مناسبی به تنگه و مسیر وجود ندارد.
- آدرس تنگه واشی: جاده تهران - فیروزکوه، کیلومتر 17 جاده (نمایش روی نقشه)
در ادامه بهترتیب تنگه واشی، دشت ساواشی، تنگه سا و در انتهای مسیر، آبشار ساواشی قرار دارند. برای رسیدن به آبشار ساواشی، در بیشتر قسمتهای مسیر، باید داخل رودخانه حرکت کنید. در طول مسیر این تنگه گیاه داروئی و کمیاب «باریجه» به چشم میخورد که چتری شکل است و در صنعت داروسازی مصرف میشود. چیدن این گیاه ممنوع است و پیگرد قانونی دارد.
مسیر دسترسی به تنگه واشی
تنگه واشی یکی از جاذبههای طبیعی شرق استان تهران و برای تفریح آخر هفته از بهترین گزینهها است. بسته به اینکه کجای تهران هستید، بهترین مسیر برای رفتن به خروجی شرقی تهران را انتخاب کنید. یکی از دسترسیهای مناسب به شرق تهران از طریق بزرگراه همت و ادامه آن در بزرگراه زینالدین است. در انتهای این بزرگراه به جاده دماوند میرسید و اگر در مسیرهای جنوبی تهران هستید، می توانید از بزرگراه بسیج وارد بزرگراه یاسینی شوید و در ادامه به جاده دماوند برسید. بزرگراه بابایی نیز از دیگر مسیرهای ارتباطی با جاده دماوند و مناسب برای ساکنان شرق و شمال شرقی تهران است.
در ادامه مسیر جاده دماوند به اتوبان تهران-پردیس میرسید و با گذشتن از شهرهای بومهن و رودهن، وارد جاده فیروزکوه شوید. مسیر جاده فیروزکوه را ادامه دهید تا قبل از ورودی شهر فیروزکوه به جاده فرعی تنگه واشی برسید. این مسیر فرعی در سمت چپ جاده قرار دارد. بعد از حدود 10 کیلومتر به روستای جلیزجند خواهید رسید. ورودی مسیر پیادهروی تنگه در انتهای این روستا قرار دارد. توجه کنید که راه عبوری این روستا در قسمتهایی بسیار باریک میشود و برای گذشتن از این مسیرها باید دقت کنید. با گذشتن از روستا و مزارع و باغهای بعد آن، به ورودی مسیر تنگه خواهید رسید. از این منطقه باید ادامه مسیر را پیاده طی کنید و برای رسیدن به آبشار در حدود یک ساعت و نیم، پیادهروی و سنگنوردی در پیش دارید، البته با توجه به آمادگی جسمی شما، این مسیر میتواند سریعتر یا کندتر، طی شود.
بهترین زمان سفر به تنگه واشی
تنگه واشی در منطقهای کوهستانی قرار دارد. در بیشتر زمانهای سال، این منطقه بسیار سرد است و تردد در آن صورت نمیگیرد. ضمن اینکه برای رسیدن به آبشار باید زمان زیادی در آب باشید و تحمل سرمای آب در بیشتر ایام سال ممکن نیست. حتی در شروع بهار نیز، این منطقه هم چنان سرمای زمستانی دارد و بادهای سرد کوهستانی تردد در آن را ناممکن میکنند.
بهترین زمان سفر به تنگه واشی در گرمترین زمانهای سال است. برای این منظور بهتر است از اواخر خرداد تا اواسط شهریورماه برای این سفر برنامهریزی کنید. با این وجود اگر قصد تردد به این تنگه در ماههای خرداد یا شهریور را دارید، بهتر است قبل از حرکت، وضعیت جوی منطقه و دمای تنگه را استعلام کنید. این منطقه مستعد رگبار و بارشهای ناگهانی شدید است و بهدلیل باریکی قسمتهایی از مسیر تنگه، در زمان بارش این مسیر سیلابی میشود و خطرات جدی دارد. تیر و مرداد بهترین زمانها برای سفر به تنگه واشی هستند.
نکته قابلتوجه در سفر یک روزه به این تنگه برنامهریزی دقیق زمانی است. با توجه به فاصله 170 کیلومتری تهران تا فیروزکوه، به خاطر داشته باشید که حتما برای شروع سفر صبح زود را انتخاب کنید تا زمان کافی برای بهره بردن از طبیعت زیبا و تردد تا آبشار را داشته باشید. اگر ساکن شهر فیروزکوه هستید، زمان بیشتری برای اتراق در این منطقه خواهید داشت.
جاذبه های طبیعی و تاریخی تنگه واشی
روستای جلیزجند در ابتدای مسیر تنگه، روستایی پرپیچوخم و با پستی و بلندی فراوان است. در بسیاری از قسمتها مسیر بسیار باریک میشود. میتوانید زمانی را به قدم زدن در روستا و لذت از آب و هوای بکر آن اختصاص دهید. گردش در روستای جلیزجند خالی از لطف نیست. دوغ پنج گیاه این روستا که ترکیبی از گیاهان محلی آویشن، نعناع، کاکوتی، پونه جنگلی و پونه کوهی است، طرفداران زیادی دارد.
پس از گذشتن از روستا، به پهنهای سرسبز و زیبا خواهید رسید که مزارع گندم و سیبزمینی و باغهای میوه در آن خودنمایی میکنند. در اغلب اوقات، کشاورزان و باغداران مشغول کار هستند و با رویی گشاده از گردشگران استقبال میکنند.
قسمت ابتدایی تنگه، چشمانداز و فضای خاصی برای اتراق ندارد. برای لذت بردن از طبیعت این منطقه باید دل به آب بزنید. با وارد شدن به تنگه واشی و گذراندن فاصلهای در حدود یک و نیم کیلومتر در آب، به دشت زیبای ساواشی خواهید رسید. اگر تمایل به اتراق کردن دارید، این دشت زیبا برای این منظور مناسب است. به یاد داشته باشید که عبور از تنگه واشی برای همه افراد ساده نیست. این منطقه گرچه یکی از بهترین مقاصد طبیعت گردی اطراف تهران است، اما طی کردن این مسیر برای کودکان و افراد دارای ناتوانیهای جسمی، مقدور نیست.
پس از اتراق در این دشت و رفع خستگی، نوبت به ورود به تنگه دوم میرسد. تنگه سا سنگلاخی است و گذشتن از آن نیاز به صخرهنوردی و سنگنوردی سبک دارد، اما عمق آب آن از تنگه واشی کمتر و مسیر آن نیز کوتاهتر است. در طول این مسیر، منظره آب جاری روی سنگها و ریزش آن به پایین، آبشارهای کوچک و زیبا ساختهاند. باید خیلی مراقب باشید که روی سنگهای خیس سر نخورید.
با رسیدن به انتهای تنگه سا، آبشار ساواشی آشکار میشود و تماشای زیبایی آن، خستگی شما را ازبین میبرد. این قسمت از تنگه کاملا سنگلاخی است و برای اتراق کردن خیلی فضای مناسبی ندارد. بهخصوص اگر در روزهای تعطیل به این منطقه سفر کنید، بهتر است برای اتراق طولانی و صرف غذا و تنقلات، دشت ساواشی را انتخاب کنید. در پشت آبشار دشت زیبا و مناظر دیدنی وجود دارند، اما تردد به آنجا چندان هم ساده نیست.